onsdag 8 september 2021

Polisen och mopedjakterna

 .

Kvällens Uppdrag Granskning i SVT behandlade polisens moped-efterföljanden i allmänhet och ett efterföljande i Lerum i synnerhet, vilket slutade mycket tragiskt. Det kommer att behandlas i domstolar som vanligen har det ganska svettigt när polisen har gjort fel eller misstänks ha gjort fel, så det ska jag inte uppehålla mig vid.


Däremot går det inte att blunda för att det regelverk som reglerar polisen arbete i dylika situationer numera är helt verklighetsfrånvänt. Varje dag, på många ställen i Sverige, oberoende av varandra, används mopeder av knarkkurirer och knarklangare och annan grov brottslighet. Sedan länge är det regel att mopeder använts i samband med mord, ibland flera mord samtidigt, och kanske även i samband med grov allmän ödeläggelse. Sådant sker över hela landet varje vecka, ibland varje dag.


En mopedist som polisen följer efter och vill stoppa kan inte alltid veta vilken anledningen är. Det kan därför inte vara upp till mopedisten att avgöra om han ska stanna eller inte. Om polisen måste ha klarat upp brottet innan de får följa efter och stoppa en moped vars förare inte vill stanna, kommer inte många mord att klaras upp i det här landet.


Givet hur den grova organiserade brottsligheten använder sig av både ynglingar och mopeder i sin kriminella verksamhet kan man inte ha ett regelverk som innebär att inte polisen får stoppa eller följa efter en moped. Då blir det ju bara pajaserier av polisens verksamhet.


Uppklarningsprocenten är låg som det är. Ska det daltas med alla som polisen vill undersöka så att de inte ens behöver stanna på polismans tecken då kan vi glömma alla möjligheter att klara upp grova narkotikabrott, utpressning mord och annat skit som nu förstör vårt samhälle. 


Då kan man lägga ned polisen så att medborgarna själva får sköta den polisiära verksamheten efter bästa förmåga. Det räcker inte med att polisen kostar pengar - den måste kunna göra nytta också.


Falun onsdagen den 8 september 2021

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: