tisdag 28 september 2021

Sveriges klimatpolitik ett hån

 .


Klimatet förändras, så mycket vet vi. Efter decennier som inneburit att vi matats med våra makthavares lögner har många svårt att ta till sig att klimathotet är på riktigt. Det är bara ett exempel av flera på vad makthavares lögner gör med tilliten i samhället. Ett annat aktuellt exempel är vad lögnerna och sveket mot de drabbade i samband med svininfluensan betytt för människors inställning till Covidvaccinet.
 

För en del kan klimathotet vara för svårt, för hotfullt, för att kunna ta in. För andra som vant sig vid lögnerna kan det vara svårt att frigöra sig från tanken på att det bara är ännu en lögn. Våra makthavare tycks heller inte vara bättre rustade att hantera situationen än vad Kreti & Pleti är.


Nå, det är åtminstone intressant att följa hur den mänskliga dårskapen reagerar och agerar när man verkligen behöver agera rationellt. När vi efter att ha följt USA som en haj följer en segelbåt på havet, vilkens besättning har fötterna dinglande i vattnet, har numera även vi anammat USA:s slösaktiga och ohållbara livsstil. Bilar byggs och används en kortare tid för att sedan ersättas av nya bilar. Som om Jordens resurser var oändliga.


Ställda inför ett allt tydligare hot mot mänsklighetens existens orsakat av överkonsumtion, reagerar vi med accelererande förbrukning av resurser. Det hjälper föga att dupera varandra med floskler om återvinning, när alla vet att bara delar av den i förtid skrotade bilen låter sig återvinnas.


Tidigare har vi fått veta - i etapper - att i vart fall Norrbotten och Västerbotten ska fyllas med vindkraftverk som var och en åtminstone periodvis låter som en tvättmaskin. Och då talar vi ändå bara om de ljud som människan kan uppfatta. Vad detta så småningom kan resultera i låter sig bara anas.


Stora industrietableringar, som kommer att förbruka den el som kan produceras momentant flera gånger om, lokaliseras till Norr- och Västerbotten av naiva optimister som tror att det fungerar så att de kan få el till sina industrier där, när problemet är att hela landet, såvitt går att bedöma, riskerar att sakna el med stabil frekvens. Och det är helt avgörande.


Det finns ett mått av svart humor i att man sysslar med, eller åtminstone anser sig syssla med high tech, men i förhållande till möjligheten att få el till sina industrier resonerar man som om man hämtade vatten från en älv - på 1800-talet. Då gäller ju att chansen att få sitt vatten är bättre uppströms och ju längre nedströms, desto mindre vatten kvar att dela på. Visst är det så, att om den samlade elproduktionen förslår och nätet är stabilt, då är överföringsförlusterna i elnätet minst om industrin ligger i norr. Men om å andra sidan elproduktionsresurserna inte lyckas hålla nätet stabilt då får inte industrin sin el. Då går befolkningen före.


Redan nu har det blivit allt svårare att hålla frekvensen på elnätet stabil. Instabil frekvens är mycket allvarligt i ett samhälle där snart allt är elektronikstyrt. Det riskerar att leda till att vitala delar av samhället inte fungerar. Datorer, spisar, radio, TV, kylar, frysar, industriprocesser och inte minst laddningen av elbilar riskerar fallera om frekvensen inte är stabil. Det hjälper föga att vi förbrukar oerhörda mängder av ändliga råvaror för att byta ut bilparken om den nya bilparken sedan inte kan användas därför att laddningen av elbilarna inte fungerar. Vi har inte heller uppnått något om elbilarna måste laddas med kolproducerad elkraft.


Om inte näst intill ett underverk inträffar kommer den stora utbyggnaden av vindkraft i kombination med avstängning av vatten- och kärnkraft att resultera i stora problem. Inträffar underverket må det ju vara, men innan underverket inträffat förfaller det minst sagt enfaldigt att lägga vår framtid i händerna på ett underverk som aldrig funnits och som kanske aldrig heller infinner sig.


Till de tidigare kända stora industriinvesteringarna i norr ansluter sig nu Volvo som enligt kvällens TV-nyheter ska bygga nytt, bland annat batterifabrik. Tillsammans cirka 240 fotbollsplaner.


Om de stålprocesser med vars hjälp fossilfritt stål ska produceras av SSAB, LKAB och Vattenfall råder allt annat än enighet bland forskarna om man valt rätt metod för sitt rekordsnabba bygge. Det är ju inte hugget i sten att processvalet kommer att visa sig vara misslyckat, men lite mer ödmjukhet än ett rekordsnabbt metodval och dito bygge kunde vara på sin plats när fråga är om så stora investeringar som förbrukar så stora resurser.


Vi har varit eldistributörer i tre generationer i familjen, vardera generation i cirka 30 år. Min far sa till mig en gång, när Vattenfall skulle sälja elvärme i rask takt: 


”Jag har varit med om två kampanjer för att öka elförsäljningen från Vattenfalls sida. Bägge gångerna har det slutat med elransonering”.


Vis av erfarenheten var han skeptisk när Vattenfall den gången skulle kampanja för att sälja el en tredje gång. Men Vattenfall stod på sig. Produktionsresurser fanns och försäljningsökningen skulle inte ens märkas i de lokala och regionala elnäten. Inom två år därefter hade ”vintersäkringar” blivit regel i Vattenfalls lokalnät och såväl lokala som regionala nät klappade ihop på löpande band i Stockholm och den tredje elransoneringen var ett faktum.


Nu står vi inför en fjärde elförsäljningskampanj från Vattenfalls sida. Stora industriprocesser ska byggas ut. Vindkraften byggs ut kraftigt samtidigt som vattenkraften minskats och kärnkraften minskats kraftigt. Jag blir gärna positivt överraskad, men jag har en ganska bestämd uppfattning om hur jag tror att det kommer att gå. Resultatet blir troligen mycket stora svårigheter att hålla vitala processer igång. Om vi - mot förmodan - klarar oss ifrån återkommande och omfattande blackouts beror det inte på att vindkraften räddat oss. Det beror i så fall på att kolkraften på kontinenten räddat oss. Koldioxidutsläppen som avses minskas kommer istället att öka eftersom en allt större del av Sveriges elenergi kommer att produceras med kol och olja. Det gamla oljekraftverket i Karlshamn bränner redan 140.000 liter olja i timmen och det kommer förmodligen bara att bli värre.


Det svenska nätet ska nu kopplas ihop med det Brittiska. Den officiella förklaringen är att vi ska stötta det brittiska nätet, sälja vindkraft till dem vilket ska minska deras kolkraft. Men det är sannolikt lögn. I bättre fall är det naiva dumheter. Den verkliga avsikten, som i dessa tider inte är rumsren, är istället att avsikten är att det svenska nätet ska stöttas med brittisk kol- och kärnkraft.


Det som nu pågår i norra Sverige, och som Volvo nu ansluter sig till med sin investering i Göteborg, är ett gigantiskt experiment med mycket tveksam prognos. Det kan jämföras med att spela poker med alla kort dolda.


Om det här misslyckas kan det gå mycket illa. Men jag är inte helt igenom dyster. Vi har fått en miljon nysvenskar under senare år, från Mellanöstern, Afrika och Asien. Jag tror att många av dem faktiskt har ingående kännedom om vad man ska göra om pampar och politiker blir allt för vårdslösa och hänsynslösa. Vi har vant oss vid att svenska kriminella och stolliga politiker alltid sitter kvar i orubbat bo - oavsett vad de ställer till med. Men om det går åt helvete den här gången också tror jag att det finns goda utsikter för att de ansvariga för eländet kan bli hängda i närmaste träd.


Sveriges el- och klimatpolitik kan illustreras med den inledande bilden som visar slutscenen i filmen ”Thelma och Louise” och kan sammanfattas med 


”Full fart framåt - strunta i stupet!”


Falun tisdagen den 28 september 2021

Mikael Styrman

.

1 kommentar:

Anonym sa...

Så sant / niin totta