onsdag 8 september 2021

Egna barn och andras odågor

 .

Just nu rasar en debatt i SVT om huruvida polisen ska följa efter och stoppa ungdomar på misstänkt trimmade mopeder eller mer eller mindre låta dem hållas. Bakgrunden är att en yngling i Lerum körde in i en betong-galt för ett år sedan, i samband med ett efterföljande. Det bar sig inte bättre än att ynglingen omkom.


Men den indignationsdebatt mot polisen som förmodligen en del hoppas på har konstigt fokus. Det är ju knappast polisen som inte har lärt ynglingen att inte stanna när polisen följer efter med blåljus. Det måste rimligen ingå i föräldrarollen. Det är inte heller polisen som inte har hållit reda på vad guldklimpen gjort med mopeden och eljest, om mopeden är trimmad och så vidare. I omständigheterna ligger dolt att föräldrarna förmodligen inte heller i övrigt bryr sig om vad guldklimpen ägnar sig åt. Det är föräldrarna som brustit i föräldrarollen och nu vill skjuta över skulden på polisen.


Men vart tar ett samhälle vägen som bara ska gulla med ointresserade föräldrars potentiellt blivande brottslingar och inte ger dem handfast vägledning om hur man förväntas bete sig för att samhället ska fungera?


Är det verkligen så att man kan utgå från att en yngling på trimmad moped, som inte stannar när polisen följer efter med blåljusen på, i övrigt är ärkeängeln Gabriels ställföreträdare på jorden?


Så ser det naturligtvis inte ut i samhället. Istället är det så att den yngling som inte stannar för polisen både kan och bör misstänkas även ha andra anledningar än förakt för polisen för att inte stanna. Det finns all anledning att misstänka att han inte stannar därför att han langar och har både knark och pengar på sig. Men det kan naturligtvis lika gärna vara så att han transporterar sprängämnen eller vapen åt narkotikasyndikaten. Eller kanske ynglingen rent av är på väg till eller från ett mord med mopeden som hjälpmedel.


Det finns naturligtvis en grupp som tjänar på att spela på den godhjärtade dumhetens sämsta sidor. Det är de som skickar runt sina langare och mördare på mopeder i samhället.


När föräldrarna inte bryr sig om vad avkomman ägnar sig åt blir det så att många - inte alla - efter kort tid ägnar sig åt att stjäla, plundra, vandalisera och trakassera sin omgivning i största allmänhet. Indirekt gör det oansvariga föräldrar till förövare som trakasserar omgivningen.


Föräldragruppen har mest att vinna på att intressera sig för vad deras avkomma ägnar sig åt. Det är inte rimligt att strunta i föräldrarollen och överlåta åt polisen att vara dadda åt avkomman. Kan inte föräldrarna avsätta tillräckligt mycket tid för att intressera sig för vad barnen gör med mopeden ska ungen inte ha någon moped. Har föräldrarna inte lärt barnen att stanna när polisen vill stoppa dem utan istället överlåtit åt - gud vet vem - att vägleda barnen - kanske knarkligorna - då ska föräldrarna inte ha några barn utan istället ägna sig åt sitt egotrippande på heltid.


Falun onsdagen den 8 september 2021

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: