onsdag 8 september 2021

Inte ens Finland lyckas alltid

 .

Vi brukar säga att allt som sker i USA, det sker 10-20 år senare i Sverige. Mina finska vänner brukar fylla på med att allt som sker i Sverige, det sker förr eller senare också i Finland, men inte förrän man sett att det fungerade inte i Sverige heller.


Med detta sagt raskt över till mer aktuella händelser. Finland har hittills klarat av den invasiva korruptionen och expanderande grova brottsligheten betydligt bättre än Sverige. Den svenska sjukan har inte i någon större utsträckning slagit rot i Finland. Personligen tror jag att det beror på att den svenska kulturen att leka jultomte med skattebetalarnas pengar och skära emellan själv inte är utbredd i Finland. Jag har också varit av uppfattningen, eller i tron, att daltandet med grova unga brottslingar som är praxis i Sverige inte finns på samma sätt i Finland.


Brottslingarna

Men nu vet jag inte längre vad jag ska tro. För en tid sedan plågade tre unga i Koskela, Helsingfors, ihjäl en fjärde ung person. Han dog efter en tre timmar lång tortyr. Gärningspersonerna har nu blivit dömda i Helsingfors tingsrätt.


Brottsplatsen

På ytan ser det väl ganska bra ut. De döms till lite olika långa straff, mellan åtta och tio år långa. De är ju unga. Men läser man mer kommer det fram att unga förstagångsförbrytare enligt praxis sitter en tredjedel av strafftiden. Ja men, då finns ju den svenska sjukan snart i Finland också? Om man följer praxis innebär det att de här juvelerna sitter mellan två och tre år för tre timmars tortyr och mord. Det känns nog ganska överkomligt? Det blir ganska billigt, för den som är så hågad, att köpa sig en tidigare ostraffad yrkesmördare. Han eller hon behöver ju bara sitta ett par år.


Rättspraxis

Nu vet vi inte om domen kommer att stå sig? Vi vet inte heller om det finska rättsväsendet kommer att följa hittillsvarande praxis även i det här fallet. Men som utomstående betraktare kan man bara förundras över hur rättsväsendena - tydligen både i Sverige och Finland - låtsas döma grova brottslingar till långa straff som sedan, när man skrapar i polityren, visar sig vara försumbara, snabbt övergående, tillrättavisningar. Mer om det fenomenet en annan gång.


Falun onsdagen den 8 september 2021

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: