söndag 19 september 2021

Ett fiasko av episka dimensioner

 .

Det är svårt att hitta ett militärt och politiskt fiasko av sådana dimensioner som åstadkommits i Afghanistan. Det man möjligen kan relatera till och jämföra med i relativt modern tid - förutom Vietnam-fiaskot - är möjligen Sovjetunionens fiasko i Vinterkriget mot Finland. Det orsakades troligen till stor del av att Stalin hade tagit ihjäl alla högre officerare. Följden blir snarlik i vilken verksamhet som helst om man plockar bort alla som kan någonting. Det fungerar likadant vare sig det är en galen diktator som tar död på alla som duger något till som i Sovjetunionen, eller det är en banditorganisation som konsekvent sparkar de dugande och ersätter dem med lojala men odugliga och ohederliga funktionärer som i Sverige


Finlands insats mot Sovjetunionen står inte Talibanernas insats mot de 47(!) ockuperande länderna efter. Men som fiasko betraktat förbleknar ändå Sovjetunionens vinterfiasko vid en jämförelse med de 47 ländernas insats i Afghanistankriget.


En sådan makalös samling krigsbyte i form av högteknologiskt krigsmaterial har nog aldrig i mänsklighetens hela historia förlorats av en sådan övermakt.


Just övermakten har - åtminstone på pappret - varit förbluffande.


Enligt Wikipedia uppskattades Talibanerna till 36.000, någon gång under kriget - oklart när. USA och de andra ockupanterna - tillsammans 47 länder mönstrade enligt samma källa 277.250 man, även i det fallet oklart när. Det låter sig anas att uppgiften kan vara gammal och att antalet i själva verket kan ha varit betydligt större. Men redan Wikipedias siffror pekar på att ockupanterna var 8 ggr fler. Utrustningsmässigt har skillnaden förmodligen varit mycket större. Ockupanterna har haft B52:or, Attackhelikoptrar, bepansrade Hummer, Night Vision goggles, satelliter, drönare mm. Talibanerna har lite raljerande haft sandaler och kalasjnikovs. Det borde inte vara möjligt att förlora med en sådan övermakt. Det är åtminstone en bedrift att lyckas med det.


Det är svårt att veta hur afghanerna betraktat de 47 olika nationaliteter som ockuperade landet. Skiljde afghanerna på dem eller såg de dem som ockupant som ockupant? Ledande svenskar brukar alltid framställa verkligheten som om alla andra ser svenskarna som Sankte Pers ställföreträdare på Jorden. Men hur såg afghanerna på Sverige och svenskarna? Och då menar jag inte dem som ville flytta hit för att få bättre levnadsförhållanden. De som fått flyktingstatus i Sverige och får bidrag till sin försörjning och som sedan flyger hem till Afghanistan på semester. Jag tänker på de andra vars vardag har bestått i att höra drönarna surra över sina huvuden och fundera över vilka som ska bli dödade idag - godtyckligt.


Det som utjämnade styrkeförhållandena var utan tvekan att ockupanterna, såvitt kan förstås, till övervägande del var krigsförbrytare som godtyckligt terroriserade och mördade oskyldiga civilpersoner, så som USA gjort i åtminstone alla sina krig efter Andra Världskriget. Ockupanterna har därför varit de förtryckta kvinnors värsta fiende, trots att man påstått sig värna dem. Ockupanterna har även varit Talibanernas bästa värvare. 


Det går att förstå att USA ägnar sig åt folkrättsbrott. Det gör de nämligen alltid. Men varför deltar Sverige och 45 länder ytterligare? Alla kan ju inte vara tjuvar? Det måste väl finnas andra förklaringar? Är det hoppet om lukrativa kontrakt i USA som drivit penningkåta psykopater att låta sina länder delta i det amerikanska folkmordet mot oskyldiga afghaner? Eller är det fega och/eller försiktiga politiker som låtit sina länder delta, som ett sätt att förebygga att det egna landet står på tur att bombas sönder av USA?


Det här de länder som ockuperade Afganistan, enligt Wikipedia:

















Falun söndagen den 19 september 2021

Mikael Styrman

.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Mikael tack för ditt jobb med bloggen mycket bra.
Kolla swebbtv Hans jensevik han har en bra förklaring varför tbannerna vann i A stan