torsdag 23 september 2021

När budskapet är det som inte sägs

 .


Såg ni honom? I mediafloden på fredag och lördag? Pentagon-generalen som till synes näst intill rödgråten, eller sminkad, förklarade att amerikaner med hjälp av drönare tog ihjäl ett antal oskyldiga personer, varav sju barn, nära Kabuls flygplats?



Tänkte du på varför just det här mordet på oskyldiga afghaner motiverade en ursäkt? När USA och kompani i 20 år terroriserat Afghanistans befolkning med drönare som tämligen godtyckligt använts till att mörda oskyldiga med samma glada humör som skyldiga. Utan ursäkter. Så långt har terrorn drivits att afghanerna tycker att USA är värre terrorister än Talibanerna.

Och vad betyder det när en Pentagon-general tar på sig ”det fulla ansvaret” för att ha mördat oskyldiga afghaner? Betyder det samma sak som det skulle betyda om en svensk politruk i den offentliga sektorn mot all förmodan undantagsvis skulle ta på sig ”det fulla ansvaret”? Nämligen ingenting. Absolut ingenting. Förmodligen är det precis vad det betyder.


I 20 år har man godtyckligt mördat människor på distans. Ungefär som USA under Vietnamkriget räknade dödade oskyldiga civilpersoner som Vietcong. I avsaknad på fiende kunde man mörda vem som helst utan påföljd och sedan kalla den mördade för fiendesoldat.


Just det här massmordet kunde media följa på grund av omständigheterna och det gick därför inte att förneka. Finessen med att be om ursäkt för just det här massmordet är skadebegränsning och opinionspåverkan. Den tanke som man på detta sätt planterar hos den internationella opinionen - utan att uttryckligen säga det - är att om man ber om ursäkt för denna händelse då har tidigare liknande händelser inte inträffat, eftersom ingen har bett om ursäkt för dem. Det är klassisk Pentagon-Hollywoods modus operandi.


Olika mediaföretag gjorde olika bedömningar av den här nyheten från Pentagon. En del sände även i samband med detta ett inslag med en afghan som påstods vilja ha kompensation för morden på barnen. Det kan naturligtvis ha varit riktigt återgivet, men anledningen till att de här två inslagen följs åt är också opinionspåverkan. Det är ett karaktärsmord, ett sätt att beröva afghanerna deras människovärde. Ungefär som de tyska nazisterna systematiskt gjorde liknande mot judarna. Budskapet till den internationella opinionen är att det går bra att döda deras barn, men man får betala kompensation sedan. I förlängningen ligger sedan fanatikernas tolkningar att yrkesmördarna lurats att mörda deras barn. Kanske distribueras även de idéerna från samma propagandaserver?

I andra media begär afghanen däremot rättvisa och att den ansvarige prövas i domstol.


Som vanligt när det kommer material från Pentagons propagandafabrik tycks den intellektuella journalistiska analysen begränsa sig till bedömningar om inslagets längd och kanske även beslut om vilka andra inslag som behöver lyftas bort för att Pentagons material ska rymmas.


Falun torsdagen den 23 september 2021

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: