måndag 6 september 2021

Svenska polisen bör köra Rolls Royce

 .


Den svenska polisen bör i konsekvensens namn köra Rolls Royce. Som polisen i Abu Dhabi och andra länder där man inte behöver tänka på vad det kostar. I konsekvensens namn skrev jag. - Vilken konsekvens? I konsekvens med hur polisen ofta använder pengarna.



Så gör ju nämligen polisen när de köper helikoptrar, som jag har skrivit om här på bloggen tidigare. Man köper det märkvärdigaste som finns. Något som kostar 10-20 gånger mer än alternativ som kan göra nästan alla arbeten som polisen behöver göra med sina helikoptrar. Följden blir att man bara har råd att köpa några få, till ett vidsträckt land. Inte så lyckat eftersom helikoptrar är långsamma. Det kommer således alltid att finnas onödigt få och de kommer sällan att finnas där de kan göra nytta.


Anna Dahlberg på Expressen tog i en ledare den 28 augusti upp ett snarlikt problem. Polisen har, skrev hon, 361 fasta kameror i landet för att övervaka den skenande grova brottsligheten. Det tycks saknas pengar till en satsning på kameror värd namnet. Naturligtvis räcker inte pengarna när man köper det värsta man kan få tag i, trots att något som kostar en bråkdel gör nästan exakt samma jobb. Ibland är de till och med bättre. Det sker även en snabb utveckling och prispress som resulterar i att de billiga kamerorna blir allt mer dugande. Men polisen sitter fast i den offentliga sektorns klassiska drömmar från fornstora dagar, när Sverige var en ekonomisk stormakt efter att nationalsocialdemokraternas samarbetspartner hade lagt resten av Europa i ruiner.


Vi har, som en jämförelse ganska exakt en tiondel så många kameror för att övervaka två gårdar, som delvis är svårt hemsökta av grov kriminalitet, som ett inkompetent och korrumperat polis-, åklagar- och rättsväsende är helt ointresserade av att stävja.


Vi upplever att vi har störande grova maskor i vårt övervakningssystem och polisen försöker övervaka hela landet med tio gånger så många kameror! Det kan framstå som tappert, men är naturligtvis helt dödfött!


Polisen behöver lära sig att använda sina resurser på klokare sätt. Polis-, åklagare och domstolar behöver lära sig att sköta sitt arbete - utan att styras av mutor och politisk och ekonomisk korruption. Om man inte löser det senare hjälper det inte hur många kameror polisen har råd att skaffa sig. Då hjälper det inte ens om polisen kör Rolls Royce.



Falun måndagen den 6 september 2021

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: