måndag 6 september 2021

Lika aningslösa som Harry S Truman

 .

1945 sprängde USA ihjäl några hundra tusen japaner med hjälp av två atombomber över Hiroshima och Nagasaki. 


Den officiella amerikanska förklaringen var att det var ”nödvändigt” för att tvinga japanerna att ge upp utan ett stort antal amerikanska dödsoffer vid förestående invasion av Japan. Men det var naturligtvis lögn. Japanerna hade tappat alla möjligheter av betydelse att försvara sig varför beräkningarna av antalet förväntade döda vid en invasion kraftigt överdrevs.


Den verkliga orsaken till att atombomberna ändå sprängdes var att freden i Europa hade gjort det möjligt för Sovjetunionen att omdirigera stora resurser till fronten mot Japan, helt i enighet med de allierades träffade överenskommelser. Efter Franklin D Roosevelts död fick filantropin vika och ”hökarna” i den amerikanska förvaltningen flyttade fram sina positioner. Det resulterade i en ny bedömning som innebar att USA inte ville dela med sig av krigsbytet till Sovjetunionen. Därutöver ville man spränga bomberna som en maktdemonstration gentemot Sovjetunionen. Atombomberna resulterade inte i den förväntade omedelbara japanska kapitulationen. Det gjorde istället vetskapen om att ryssarna var på väg. Japanernas bedömning var att de skulle komma bättre ur knipan genom att kapitulera till USA än till Sovjetunionen.


Tillfrågad om saken sa Harry S Truman 1945 att Sovjetunionen aldrig skulle kunna utveckla ett eget atomvapen. Det var naturligtvis ett häpnadsväckande aningslöst uttalande. 1949 sprängde Sovjetunionen sin första atombomb och 1953 sin första vätebomb.


När nu amerikanska talespersoner säger att de gjort den kvarvarande militära utrustningen oanvändbar så är uttalandena - vare sig de är gjorda i ond eller god tro - lika utomordentligt aningslösa som Harry S Trumans uttalande om atombomben 1945.


Det är klart att mycket av utrustningen inte kommer att vara användbar idag eller ens imorgon. Men lika klart är att personer som är beredda att hjälpa talibanerna kommer att stå i kö för att göra det, av olika orsaker. Får talibanerna inte hjälp någon annanstans ifrån så får de hjälp från den amerikanska krigsindustrin - med eller utan militärens välsignelse.


Lika säkert som amen i kyrkan.


Lite siffror om katastrofen


Falun måndagen den 6 september 2021

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: