söndag 5 september 2021

USA’s flykt från Kabul

 .

Flykten från Kabul, framför allt dess snabba förlopp, tycks ha kommit som en överraskning för oss vanliga dödliga, som utifrån medias rapportering försöker hålla oss informerade om vad som händer ute i världen. Men det kan inte rimligen ha varit samma överraskning för dem som på närmre håll följt vad som händer i Afghanistan och som åtminstone officiellt har haft till uppgift att informera oss om vad som händer.


Våra media måste ha mörkat hur kriget gick för USA och deras underhuggare. Naturligtvis har våra politiker och byråkrater också ljugit för oss, men av dem väntar man ju inget annat.


Det är inte bara det snabba händelseförloppet som talar för det. Jag såg ett inslag med en amerikansk general i något utländskt mediaorgan, tror jag det var, vars innebörd var att merparten av den stora mängd flygplan och helikoptrar som övergavs inte var flygbara ens innan man bestämde sig för att fly. Det är naturligtvis en mycket anmärkningsvärd uppgift. Har kriget med andra ord gått så illa, den stora tekniska och materiella överlägsenheten till trots, att USA och deras medockupanter inte ens klarat att hålla igång sina flygande maskiner? Det skulle naturligtvis göra det lättare att förstå att det gick som det gick.


Sanningen är krigets första offer brukar man säga. Men att påstå att sammanbrottet, USA och deras kumpaners stora skenbara överlägsenhet till trots, skulle ha kommit så snabbt att inte media kunnat ana, se och rapportera om det till oss verkar ju minst sagt löjligt. Om det är så dålig kvalitet på våra krigskorrespondenter, vad är det då för mening med att skicka dit dem över huvud taget? Då kan man väl lika gärna sitta hemma och publicera Pentagons manus som om det vore ens egna rapporter? Det brukar ju gå bra i vanliga fall. Det kanske är så det har gått till? Det skulle kunna förklara den löjligt dåliga rapporteringen.


Det vore i så fall bättre om våra media talade om att det är Pentagons rapporter de publicerar. Då vet vi att kritiskt nagelfara lögnerna och dra våra egna slutsatser med hjälp av den informationen.


Falun söndagen den 5 september 2021

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: