torsdag 26 mars 2020

Sveriges Corona-taktik - under polityren

.
På bryggan uttalar befälhavaren, tillika landsfadern, tryggt ordern:
Vi ska ramma! Stopp i maskin!

Olika länder vidtar olika långt gående åtgärder mot Corona-viruset. De flesta verkar vidta mycket mer långt gående åtgärder än Sverige. Även sådana länder som är väsentligt mindre hemsökta, som Finland till exempel.

Vägledande för Sveriges agerande tycks vara strävan att bygga upp flockimmunitet. I andra länder antingen saknas kunskap om metoden - vilket inte är troligt - eller så vill man inte använda metoden mot Corona.

Även länder vars sjukvård inte var i kaos och stod inför sammanbrott redan före Corona,  vidtar åtgärder ägnade att förhindra att sjukvården överbelastas. Men Sverige med sin av stollar härjade sjukvård, med sina just-in-time-leveranser och utan lager eller nämnvärd annan beredskap låter sig inte påverkas.

När man tar del av inslag och reportage från bland annat Italien blir man bekymrad över Sveriges vägval. Corona är uppenbarligen mycket smittsamt, ofta med lång inkubationstid, en hemsk sjukdom hos de som blir svårt sjuka.

Meningarna går isär om huruvida det är en bra idé att som Sverige satsa på att bygga upp flockimmunitet eller om det kommer att leda till att mer eller mindre alla får sjukdomen. Fortfarande är siffrorna över hur många som blir smittade, hur många av de smittade som utvecklar symtom respektive hur många av de smittade som blir svårt sjuka eller dör, ganska osäkra. 

Åtminstone Stockholm Corona-testar inte sin personal! Hur kan man bedriva smittskyddsarbete utan att veta om personalen är frisk eller sjuk? Dessutom har man, efter att inte ha ordnat så att regionen har skydds- och förbrukningsmaterial, numera ändrat sin policy. Numera går det lika bra med enkla attrapper som med adekvat skyddsutrustning… Det ska sägas, att de som påstår att det går lika bra med skyddsattrapper inte själva tar emot eller vårdar patienter. Enligt rapporter från Italien var det just den vårdpersonal som hade enkla skydd som numera är avliden.

Eftersom Stockholm inte testar personalen vet man inte hur många i personalen som är smittade och som i sin tur smittar kollegor och allmänhet. Varför testar man inte personalen? Beror det på ett cyniskt resonemang vars innebörd är att en sjukvård med sjuka medarbetare är bättre än en sjukvård med luckor i bemanningen men frisk personal? Är man så insnöad på den i Sverige rådande dogmen om flockimmuniteten att att man avsiktligt använder sjukvården för att sprida smittan?

Hittills har Stockholms sjukvård kollapsat. Hemtjänsten verkar fungera som organiserad smittspridning bland potentiella högriskpatienter, med personal som man inte vet om de är smittade och som besöker potentiella högriskpatienter utan skyddsåtgärder.

Situationen i vår omvärld innebär att världsekonomin är mer eller mindre stängd nu, till stora delar på grund av Corona. Övriga länder i vår närhet tycks i hög grad nyttja denna tid till att vänta ut Corona-smittan genom handfast och förhoppningsvis kortvarig karantän. Metoden har tillämpats exempelvis i den italienska småstaden Vò Euganeo, beskrivet i en artikel i Svenska Dagbladet den 25 mars, med rubriken ”Stoppade Corona - på två veckor: Framgångssaga”.

Sverige drar inte nytta av denna tid - trots att mediabevakningen om Corona och åtgärderna i Sverige och andra länder fått ekonomin att stanna. Karantän skulle nu kunna tillämpas i utsatta områden ”gratis” eftersom ekonomin ändå står stilla nu. Istället lufsar Sverige på i ett lågskaligt låtsaskrig mot Corona som sannolikt drar ut på tiden som Corona kommer att hemsöka landet. När andra har handfasta åtgärder mot smittspridning har vi förbud mot möten med mer än 500 deltagare(!). En uppenbar låtsasåtgärd ägnad att lura folket att man gör något åt saken. En stor del av befolkningen tycks ha genomskådat politikernas lögner och håller sig hemma eller åker till stugan. Men de som inte har något val, förmodligen i hög grad de som röstat på regeringen och dess vasaller, återfinns på proppfulla offentliga kommunikationer som tunnelbana och bussar. Visar sig de teoretiska modellerna fungera kommer befolkningen - de som överlever - att utveckla immunitet mot Corona.

Finland, som har ett betydligt mindre antal sjuka och döda, vidtar mycket längre gående åtgärder för att genom karantän begränsa sjukdomens spridning. Då ska man hålla i minnet att Finlands sjukvård inte är kollapsad. Den har varken utsatts för svenska politiker, svenska tjänstemän, Nya Karolinska, Macchiarinis dr Mengele-experiment eller det svenska rättsväsendets kollegialitet visavi banditerna. Det ligger i sakens natur att finnarna försöker hindra sjukdomens spridning i avvaktan på att vaccin ska kunna utvecklas.

Siffrorna är säkert osäkra ännu, på grund av underrapportering. Men ”potentialen” tycks vara att mer eller mindre alla smittas. Av de som smittas utvecklar ca 70% ingen sjukdom,  resten blir sjuka i olika grad. Av de sjuka dör 1-2% en skrämmande död. Det torde i Sverige innebära någonting mellan 30 000 och 60 000 döda - med reservation för osäkerheten i underlaget.

Sveriges taktik mot Corona skulle kunna beskrivas som ”full fart framåt - strunta i torpederna”. Men så är det inte. Ekonomin står ju stilla. Konkurserna står som spön i backen. Den svenska metoden tycks istället innebära att regeringen satsar på att ramma Corona och man gör det genom att till maskinrummet ropa ordern ”Stopp i maskin!”

Falun torsdag 26 mars 2020
Mikael Styrman

Inga kommentarer: