söndag 15 mars 2020

Motvalls kärring leder kampen mot folkhälsan

.
Om man följer vad statsepidemiologen Anders Tegnell har uttalat i media, tycks han - med reservation för att hans uttalanden är rätt återgivna i media - alltid vara emot vad någon annan föreslår på ”hans” område. 

Nyss var det för tidigt - till och med skadligt - att stänga skolor och gränser, för att dämpa virusets spridning och öka sjukvårdens möjligheter att klara sin uppgift. Nu när det införs är det plötsligt för sent.

Hans uttalanden i Corona-frågan verkar inte värna folkhälsan, utan mest gå ut på att pinka in hans eget revir.

Sjukvården som redan tidigare hade stadig kurs mot kollaps, med återkommande haverier och ”stabslägen”, vilka är oduglingarnas sätt att hålla fasaden uppe istället för att sköta sitt arbete, söker nu efter ansiktsmasker hos byggföretagen. Inte för att de gör jobbet, utan för att en misskött sjukvård inte har annat att tillgå - för att någon inte har skött sitt jobb på folkhälsoområdet. Anders Tegnell som inte behöver stå ensam på akuten och utan skydd ta emot potentiellt virussmittade personer sätter sig till motvärn.

Anders Tegnell, och några journalister, ingen nämnd och ingen glömd, och några ministrar, borde jobba en dag, eller kväll, på drop-in-mottagning - ensam eller med en ordinarie från sjukvården. Då menar jag ensam. Inte med ett hov av säkerhetsfolk och drivor av journalister för en halvtimmes förljugen fotosession, utan själv, på riktigt - hela passet. De bör som sjukvårdspersonalen få vara med om att utan adekvata skydd konfrontera nysvenskar som kan spotta dem i ansiktet om de säger fel saker.

Vårt smittskyddsorakel och de som har utnämnt honom, och det som återstår av deras doa-doa-kör i media, befinner sig väldigt långt ifrån verkligheten. De bör konfronteras med den för att minska deras verklighetsfrämmande svammel. Det skulle gagna folkhälsoarbetet.

Falun söndag 15 mars 2020
Mikael Styrman

2 kommentarer:

Anonym sa...

Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap (MSB) med dess generaldirektör kommer naturligtvis att se till så erforderlig skyddsutrustning finns att tillgå i ett krisläge, det är ju deras uppgift. Problemet är ju naturligtvis att rätt information om vad som behövs, kommer fram till ledningen.
Stuprörs-kommunikation inom myndigheter är ohållbar, därför bör en speciell kommunikationsmyndighet tillsättas som erhåller tillräckliga resurser.

Mikael Styrman sa...

Problemet är väl att det var någons uppgift att sköta saken redan tidigare och det har inte skett.

Jag hoppas att MSB lyckas med detta angelägna arbete, fem i tolv.

Så småningom, när detta klingat av, måste man ta itu med den systemkollaps som lett till denna undermåliga beredskap.

Vi har lekt folkhälsoberedskap genom att låtsas att en kris - om den kommer - bara drabbar Sverige och att alla andra kan avvara hur mycket resurser som helst till oss.

Så har det ju kunnat fungera till exempel i fråga om skogsbränderna där vi varit ensamma om eller åtminstone kommit längst i förfallet.

Men att det skulle fungera så idealiskt inom hälsovården är ju ett ganska enfaldigt antagande. Människor som drar sådana slutsatser bör inte få sköta så viktiga angelägenheter.

Det här systemfelet omfattar förmodligen hela det svenska samhället. Som elverkschef kunde jag se hur vi genomförde ”beredskapsövningar” med syfte att ”trygga försörjningssäkerheten”. Det var alltid löjligt enkla scenarior - omöjliga att misslyckas med. Vi ”vann” alltid och det skulle intala oss att vi hade god beredskap trots att det bara var pajaskonster alltihop.