fredag 20 mars 2020

Det är åtminstone lite konstigt…

.
…att de två länder som först drabbades av Corona-smittan var länder vilka inte underkastar sig USA, nämligen Kina och Iran.

Skulle någon med vett och vilja utsätta andra för sådant? Utan tvekan. 

Jag har inga höga tankar om den moraliska nivå man befinner sig på i vissa kretsar i USA, men jag tror inte heller att administrationen som helhet sjunkit så djupt att de med vett och vilja skulle iscensätta något som spridning av Corona-viruset.

Däremot har jag inte minsta tvivel om att det finns galningar inom deras militärindustriella etablissemang som kan hitta på att skena alldeles för egen maskin. Det förstår vem som helst som följt kongressförhören om Oliver North & Company’s skenande på Reagans tid. Särskilt det amerikanska rättsväsendets oförmåga - redan då - att ta itu med busarna. De som trots allt dömdes benådades senare av skurkar i Vita Huset. Och det har säkert blivit mycket, mycket sämre sedan dess.

Om Corona-viruset är utplanterat av sådana figurer är nog det som sedan hände i Italien och Europa, med mera, att betrakta som ”Collateral Damage” eller indirekta skador. Att det sedan spritt sig till USA kan väl i så fall betraktas som att skjuta sig i foten, eller kanske snarare som att skjuta grannen i foten.

Men vad är det som säger att den som i så fall gjorde det begrep att global spridning skulle bli följden? Finns det alls någon anledning att utgå från att den som gjorde det har så rörligt intellekt att han kunde förutse konsekvenserna av sina handlingar? Betänk att det inte är länge sedan Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell uttalade att viruset ”kommer att stanna i Kina”, senare att det ”inte finns en chans att det ska ställa till något i Sverige. Om det är vår statsepidemiologs professionella analys - varför skulle fanatiker i någon av de många hemliga organisationerna i USA som kanske inte alls är kompetenta på området begripa bättre?

Tänk bara på bilden av de fanatiska dårarna i Iran som slickar på järnstaketen i tron att de är skyddade mot sjukdomar. Sådana fanatiker gömmer sig här och där i politiska organisationer som står över ett fungerande rättsväsende. Man ska aldrig underskatta vad mänsklig dumhet är kapabel till, framför allt inte vad obegåvade människor i flock är kapabla till.



Som sagt, det är åtminstone lite konstigt…

Falun fredag 20 mars 2020
Mikael Styrman

Inga kommentarer: