fredag 13 mars 2020

Låtsaskriget

.
Världens senfärdigaste regering driver ett låtsaskrig.

Den här gången är det Corona-viruset man låtsas agera mot. Det gör man genom att förbjuda större offentliga sammankomster än 500 personer. Utan tvekan kommer idén från USA där man infört liknande regler och inte heller kan sköta pandemier.

Denna ganska harmlösa och helt otillräckliga åtgärd blåstes sedan upp av doa-doa-kören i media som varande en alldeles fantastisk bedrift.

Det är naturligtvis en låtsas-åtgärd. Om man verkligen vill göra någonting, och göra processen kort med viruset, måste man vidta en mängd åtgärder samtidigt. Så som man har gjort i en del andra Europeiska länder. Annars förlänger man bara plågan och ökar skadan i samhället.

Att regeringen valt gränsen 500 personer beror sannolikt även på att det ingår i kalkylen att människorna sedan kommer att dra sig undan en massa mindre evenemang också. Samma kommer förmodligen att gälla exempelvis färjorna som redan får leva med vad som utspelade sig på Diamond Princess, vilken av karantänen i Yokohamas hamn blev rena dödsfabriken. Men eftersom regeringen inte förbjudit mindre evenemang räknar man med att ducka för skadeståndsanspråk från alla dessa andra evenemang.

På många andra håll stänger man skolor och annat samtidigt. Så inte i Sverige. Här tycks man istället vilja hålla smittan igång. Statsepidemiologen Anders Tegnell förutspådde att kurvan över antalet smittade i Sverige skulle plana ut i måndags. Finnarna förutspådde att antalet smittade skulle komma att öka snabbt i Sverige. Finnarna fick rätt.

Sedan är det naturligtvis en försvårande omständighet att Sverige har slutat att bevaka sina gränser och att stollarna låtit ett parallellsamhälle byggas upp i landet. Det gör det inte precis lättare att förhindra mängder av onödiga dödsfall till följd av smittospridning i befolkningen. Men det drabbar förstås sällan riksdags- och regeringsledamöter…

Falun fredag 13 mars 2020
Mikael Styrman

Inga kommentarer: