fredag 13 mars 2020

Stockholm firar att Sverige inte längre kan bygga en enkel stålbro

.
Häromdagen var det klang- och jubelföreställning för de enfaldiga. Det blev stor fest i media för att fira att det svenska förfallet numera är så djupt att den gamla varvsnationen Sverige inte längre klarar av att bygga en enkel stålbro utan måste hämta den från andra sidan jordklotet.

Det är i alla fall lite anmärkningsvärt att det sker under en regering som domineras av Miljöpartiet, som i andra sammanhang inte missar en chans att prygla folket för dess hänsynslöshet visavi miljön. Men att hämta en enkel stålbro med specialtransport från andra sidan jordklotet går bra. Det är när man ska bli omvald till köttgrytorna som man måste damma av miljövänligheten.

Lite kom säkert festen av sig genom att Corona-krisen påminde oss om den globala transportdrivna handelns och just-in-time-samhällets absurditeter. I tider med obefintlig ränta och när centralbankerna skiter värdelösa pengar på ackord håller ändå ingen aktör några lager och samhällets tålighet mot kriser och oförutsedda händelser är näst intill obefintlig. Inte ens samhällsviktiga verksamheter håller lager och det är helt obegripligt varför, i ett samhälle där grundläggande ekonomiska begrepp ställts på ända, därför att pengar inte kostar något och finns i obegränsad mängd.

Falun fredag 13 mars 2020
Mikael Styrman

Inga kommentarer: