fredag 13 mars 2020

Trump och Corona

.
Det är inte så länge sedan Donald Trump kraxade om att Corona var ett illasinnat påhopp från Demokraterna. Kanske var han medveten om sina strävanden för att utplåna Obamas insatser för en bättre och mer jämlik hälsovård i USA. Corona skulle vara över i april sa han för inte länge sedan.

Problemet är ändå inte bara att USA har en näst intill illitterat president som kan hitta på att haspla ur sig något sådant. Det är istället att många miljoner amerikaner både tror honom och tycker att det är bra att han säger så. Allra värst är att många amerikaner är så jävla korkade att sedan när det visar sig att han svamlat tycker de ändå att han hade rätt och att det var bra att han sa så.

Det är rätt så märkligt ändå. Efter att Iranierna kastade av sig den USA-vänliga  marionettregimen som några decennier tidigare fått makten efter att CIA stöttat den demokratiskt valda Mosadeqq-regeringen spårade Iran ur fullständigt när prästerskapet grep makten. Religiösa fundamentalister lyckades kanalisera missnöjet och kastade landet tillbaka till medeltiden eller längre.

Iranier och amerikaner lever i olika länder. Det ena är på väg att återvända till att bli ett U-land på grund av amerikansk ekonomisk och annan krigföring i kombination med religiös fundamentalism. Det andra är ett ständigt krigförande industriland, trots att det inte har några fiender. Det paradoxala är att folken tycks vara lika efterblivna trots deras i övrigt så olika förutsättningar.

Det blir intressant att se hur Corona utvecklas i USA. Av de rapporter vi fått hittills står landet illa rustat att hantera Corona eller någon muterad variant av viruset. Mycket tyder på att Trump kan få äta upp sina strävanden att sabotera den redan undermåliga hälsovården i USA. Hans uttalanden hittills i ämnet får honom att framstå som åtminstone en aning efterbliven.

Falun fredag 13 mars 2020
Mikael Styrman

Inga kommentarer: