tisdag 3 mars 2020

Den som inte stämmer i bäcken…


...får räkna med att förr eller senare stämma i ån.

Det kan man gärna ha i minne när man följer svenska myndigheters hantering av Corona-viruset. Intrycket man som vanlig dödlig får, är att man i enlighet med statsministerns exempel, bäddar för att så småningom säga att ”vi såg det inte komma”.

Vill man vara lite elak ligger det nära till hands att jämföra Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap och eventuella andra låtsasmyndigheter bemannade med drönare som låtsas arbeta med att skydda befolkningen med en struts.

Strutsen sägs som bekant ha den egenheten, att när den ställs inför ett hot som den inte kan hantera, gömmer den huvudet i sanden. Ser man inte hotet komma så finns det inte…

Coronavirushanteringen i Sverige påminner åtminstone delvis om hur svenska styrande hanterar skogsbränder. Inte så konstigt kanske, eftersom man alla är produkter av samma system. De står framme vid brandfronten och plaskar lite med slangar och helikoptrar, som om det skulle hjälpa. Skogsbränder går ju att bekämpa och begränsa - men inte på det historielösa sättet - som om man avser släcka en brand i soptunna.

En virusepidemi, mot vilken ännu ingen känd bot finns, annat än inbyggd motståndskraft, måste hanteras ungefär som en stor skogsbrand. Man kan inte bekämpa den när den är framme vid den egna trappan. Det måste göras långt i förväg. En skogsbrand motas med moteld. En pandemi med isolering av smitthärdar - medan de ännu är hanterliga. Inte sedan när de finns överallt omkring oss.

För att det ska ske måste ansvariga för hanteringen ha så rörligt intellekt att de begriper att en smitta kan förändras från att nästan ingen är sjuk till att smittan är allmänt utbredd. Rimligen borde det inte ställa allt för stora krav på en "expert". Mem då duger det inte att uppgiften sköts av dumskallar som mot bättre vetande kan hitta på att säga att ”det inte finns minsta risk att smittan ska sprida sig här”.

Det är ganska mycket Bagdad-Bob-varning över svensk smittskyddshantering. Länge har Bagdad-Bob-typerna redan mässat om att vi har god beredskap. Problemet med Bagdad-Bob är att han så småningom konfronteras med verkligheten.

Falun tisdag 3 mars 2020
Mikael Styrman

Inga kommentarer: