fredag 13 mars 2020

Silar mygg och sväljer kameler

.
Så kom den då - regeringens låtsaskarens mot Corona. Hittills kan vi se att den åtminstone ödelägger båtbranschen. Det blir svårt för båtbranschen att ersätta bortfallet av båtmässorna. Mer tveksamt hur mycket ett sådant förbud mot större folksamlingar än 500 personer åstadkommer utan att kombineras med andra åtgärder.

Den i särklass värsta smittohärden gör man ingenting åt. Det är tunnelbanan, bussarna och pendeltågen i Stockholm, och kanske på en del andra orter. Där handlar det inte om att stå en eller två meter från varandra. Det handlar om att stå och trängas med helt okända människor, så tätt att man har 3-4 människors andedräkt i ansiktet och deras ansikten 3-6 dm från sitt eget.

Det är djupt ohederligt att låtsas göra något åt Corona-viruset genom att förbjuda sammankomster med mer än 500 personer men samtidigt låta smittospridningen genom kollektivtrafiken pågå. Det kommer bara att leda till fortsatt smittospridning och ett mer både intensivt och utdraget förlopp med fler sjuka och döda. Det handlar inte bara om de som direkt drabbas av Corona. Minst lika allvarligt är alla de andra sjuka som drabbas när sjukvården kollapsar till följd av otillräckliga åtgärder.

Det regeringen egentligen försöker göra är förmodligen inte att stoppa Corona-viruset utan att istället dra ut på det så att inte alla blir sjuka samtidigt.

Det man skulle ha gjort istället är naturligtvis att ha stängt kollektivtrafiken och skolorna samtidigt med ett förbud mot större offentliga sammankomster. Varför då dra gränsen vid 500?

Konstigt att de inte lärt sig något av Kina? Det man borde gjort är att stänga åtminstone våra städer i två veckor. Nu håller man istället igång smittospridningen.

Regeringen är inte folkets förbundne - den är Corona-virusets bästa vapendragare.

Falun fredag 13 mars 2020
Mikael Styrman

Inga kommentarer: