tisdag 24 mars 2020

Motorn måste igång

.
Kerstin Hessius, ordförande för 3:e AP-fonden, var med i söndagens Agenda. Hennes tes, som hon strider för, är att motorn måste igång. Tyvärr hindrade nog hennes upprördhet och frustration henne från att formulera det riktigt begripligt för gemene man i Agenda.

Självfallet har hon rätt.

Alla åtgärder som vidtas mot Corona-smittan måste vägas mot dess effekter på samhället och ekonomin. Annars blir följden att även bekämpningen av smittan efter en tid kollapsar för att den offentliga verksamheten gör det.

Just nu verkar det vara ganska vattentäta skott mellan smittskyddet och samhället i övrigt. Duktiga människor var och en på sitt gebit men med bristande insikter i de egna görandenas återverkan på de andra. En sorts fackidioti verkar råda.

I slutändan verkar allas taktik syfta till att vi ska uppnå flockimmunitet. De som dör, de dör, och resten blir immuna. Sedan är vägen dit lite olika i olika länder. Men nuvarande svenska taktik verkar inte ha som utgångspunkt att skydda befolkningen, åtminstone inte enbart. Den är mer inriktad på att i första hand skydda politiker och deras femtekolonnare i sjukvården som låtit sjukvården förfalla, som gör att det inte finns vare sig lager eller beredskap och som gör att sjukvårdspersonalen måste ta hand Corona-patienter utan skydd för sin egen hälsa. I andra hand skyddas befolkningen och möjligen i tredje hand sjukvårdspersonalen. Följden av det senare kan naturligtvis bli att inte ens ett militärsjukhus av ”MASH-typ”  med mycket måttliga 30 IVA-platser kan bemannas. Det kan bli självbetjäning på Stockholms-Mässan och MASH-tälten.

Vi har stängt samhället på obestämd tid, som det förefaller, utan djupare analys av vilka områden som har vilken effekt på smitta respektive ekonomi. Slalombackar har stängts i vilka man inte behöver vara nära andra människor, vilket man däremot är på After Ski. Resan till skidorten kan vara ett problem för en del ur smittosynpunkt.

Hemtjänsten åker runt till högriskgrupper utan skydd för vare sig vårdnadstagare eller vårdnadsgivare. Det kan i efterhand komma att visa sig ha fungerat som rena rama eutanasi-programmet och motverka alla andra smittskyddsåtgärder.

Smittan bör bekämpas - ja! Men den ska bekämpas med metoder som inte åstadkommer mer skador än smittan självt. Det är inte förenligt med att stänga samhället på obegränsad och obestämd tid. Motorn måste igång!

Falun tisdag 24 mars 2020
Mikael Styrman

Inga kommentarer: