fredag 20 mars 2020

Från ”Just In Time” till ”Null In Time”

.
Så fick vi då en fullskaledemonstration av vad vår livsstil innebär. Det vi ser är priset för att på daglig basis, på några timmar, kunna förflytta oss från den ena sidan av jordklotet till den andra. Som om naturen inte finns eller som om vi inte behöver bry oss om den.

Kan vi flytta oss den distansen kan även sjukdomar göra det - på samma tid, med samma transport. Inte på månader och år som vid tiden för Första Världskriget och Spanska Sjukan.

Vi vet ännu inte om Corona kommer att visa sig vara den stora dråparen som begränsar mänsklighetens numerär till ett antal som jorden orkar bära, eller om det bara visar sig vara ett skrämskott. Tiden kommer att visa oss. Naturen gör så småningom det en självgod mänsklighet visat sig inkapabel att göra, eller ansett sig stå över.

Industrins ”Just In Time” - utvecklat av och för industrin, i tider av höga räntor - har, visar det sig, anammats av den offentliga sektorns idioter och tillämpas i tider av noll- eller negativa räntor på lagerhållning av sjukvårdsmaterial och viktiga förnödenheter - i tider då buffertlager inte kostar något.

Förr låste man in idioter på institutioner där de inte skulle kunna skada sig själva och andra. Sedan stängde man institutionerna, åtminstone i Sverige, och skickade ut dem att klara sig själva. Något senare måste man ha utsett idioterna att ansvara för dimensionering av sjukvården, lagerhållning av sjukvårdsmaterial och förnödenheter samt byggande av sjukhus.

Det var ett misstag.

Falun fredag 20 mars 2020
Mikael Styrman

Inga kommentarer: