lördag 14 december 2019

Australien mot värmerekord



Holländska upptäcktsresande påstås ha ”upptäckt” Australien 1606. Då hade kontinenten varit bebodd av aboriginerna mellan 40.000 och 50.000 år. Man tror att det fanns mellan 60.000 och 1,1 miljoner aboriginer när européerna började kolonisera kontinenten, allt enligt Wikipedia. Det är förstås bara ett annat sätt att uttrycka att vi inte har en aning om hur många de var. Men de blev fort färre när européerna började utrota dem, som man gjorde med Amerikas indianer.

Med tanke på hur stor kontinenten är landar man nog i slutsatsen att den var glest befolkad. Idag har Australien ca 24 miljoner invånare och är fortfarande glest befolkad med sina 3,17 inv/km2. Jämtland har som en jämförelse 3,3 inv/km2. Sverige har 25,1 inv/km2.

Australien har en längre tid härjats av svåra skogsbränder. Nu förutspås kontinenten, eller delar av den, att få dygnsmedeltemperaturer som en tid blir högre än +40 gr C. En följd av klimatförändringarna? Javisst - oavsett vad de sedan beror på. Men samtidigt kanske också en påminnelse om att det kan ha funnits en anledning till att Australien var glest befolkat redan tidigare.

Falun lördagen den 14 december 2019
Mikael Styrman

Inga kommentarer: