lördag 14 december 2019

Långfingrade dumskallar i Bryssel ett hot mot demokratin


De godhjärtade men samtidigt långfingrade och överavlönade, dessutom ofta dumskallar, vilka vi skickar till Bryssel, är ett hot mot demokratin. De är bra på att äta, dricka och kopulera på skattebetalarnas bekostnad. Ja, och så förstås på att ta på sig lukrativa extrainkomster. Det mesta naturligtvis skattefritt. De är sämre på att fatta kloka beslut. Det är en olycka för den europeiska demokratin att den sålunda har kommit att definieras som något av ”dummast styr.” 

Det är egentligen meningen att demokratin ska fungera så att även medborgare som inte är så klyftiga ska välja kloka representanter. En grundläggande förutsättning är förstås att väljarna själva får välja vilka de kan rösta på. Inte bara serveras en lista komponerad av några maffiabossar. I många länder verkar det även fungera hyggligt. Men av någon anledning har åtminstone våra svenska krutuppfinnare inte begripit att man inte ska hålla till godo med några demokratiska smulor som någon banditorganisation av nåder låter väljarna utöva lite symboliskt inflytande över. Framför allt tycks ingen ha talat om för dem att de inte bara ska skicka en annan dumskalle till de valda församlingarna. Demokratins idé är - om demokratin ska överleva - att även de som är lite korkade ska välja kloka representanter. Inte så lätt kanske…

Den nuvarande ordningen i både Riksdagen och Europa-parlamentet kommer på sikt att leda till att de godhjärtade stollarna styr världsdelen åt fanders och så småningom uppstår en reaktion mot detta. Då ersätts de av nationalister - eller rasister som de godhjärtade kallar dem.

Så lär det att gå. Kan de inte ta sig i kragen och hålla ihop samhället kommer någon annan att göra det åt dem. Men först måste det nog bli ännu sämre.

Britterna har förstått det. De har räknat ut att det inte är någon lösning på världens problem att alla ska bo i Europa. Framför allt går det inte att bevara ett fungerande samhälle, hyggligt fritt från brottslighet, genom att utan kontroll släppa in grova brottslingar från resten av världen, bara för att sedan hålla på och lalla med dem. Så britterna slår sig lösa från ett ännu ganska aningslöst Europa. Den Europeiska nomenklaturan - vår nutida motsvarighet till dåtidens adel - gör sitt bästa, tillsammans med sina kumpaner i media, för att tuta i oss att det är britterna det kommer att gå på tok för. Framtiden kommer att visa hur det förhåller sig med den saken och det kommer inte att dröja länge.

Europa och EU kommer sannolikt att delas upp i två läger. Ett mindre antal stolle-styrda nationer, som det ser ut nu, med Sverige i täten, som kommer att utsätta sina medborgare för mycket svåra påfrestningar. I en del fall, som Sverige, helt enkelt för att ett degenererat politiskt system resulterat i att anings- och insiktslösa stollar styr, vilka aldrig har förstått varför Sverige kunnat ha det bra efter Andra Världskriget, och ännu mindre förstår varför samma koncept inte längre fungerar. Den gruppen består även av gamla kolonialmakter som på grund av sitt förflutna som kolonialmakt har byggt upp stora inhemska etniska minoriteter vilka begränsar eller i vart fall försvårar politikens handlingsutrymme. 

Det andra lägret kommer att bestå av länder med mer jordnära politiker, vilka inte låtit, eller låter, sig lockas att följa i Europas självutnämnda ledarnationers spår, mot upplösning av samhällets institutioner. De drar på sig mycket kritik från det första lägret, vars politiker av naturliga skäl fruktar en situation som innebär att inte alla gör samma misstag. Vi har redan länge kunnat se hur den gruppen börjat formera sig. Dit kommer sannolikt att räknas exempelvis Danmark, Finland, Polen, Ungern, Schweiz och Österrike.

Övriga länder kommer att falla in i den ena eller den andra gruppen. Sverige kommer att ha en viktig roll att spela för dessa länders val. Men det blir inte som svenska politikers självbild bjuder som ett föredöme. Snarare blir Sverige ett varnande exempel i vars spår man inte inte vill följa.

Falun lördagen den 14 december 2019
Mikael Styrman

Inga kommentarer: