lördag 14 december 2019

Ibrahim Baylan rattar numera TV4 direkt?



Ett problem med att i en statsförvaltning prioritera lojalitet framför kompetens och därför bara utse lojala medarbetare, som är ofarliga och inte tänker själva, är att så småningom finns det ingen i statsapparaten som duger till något annat än att lyda enkla order.

Det kan vara en fördel om det handlar om att förmå soldater att springa över ett öppet fält, samtidigt som fiender ligger i skogsbrynet på andra sidan och skjuter mot dem. Men i de flesta andra situationer är det en katastrof för organisationens duglighet att prioritera så vid rekrytering.

Jag tror att det är en del av bakgrunden till att socialdemokratiska ministrar gärna tar genvägar och börjar bestämma om saker som egentligen inte angår dem direkt. De vet med sig att de prioriterat att utse lojala oduglingar - inte minst inom polis- och åklagarmyndigheterna samt domstolarna. Då får de och deras kumpaner stjäla och plundra i fred.

En nackdel som följer av metoden är att man sedan inte respekterar medarbetarna utan tycker att man är utsedd av Gud Fader att göra allting själv - ministerstyre eller ej.

Palme lät med förkärlek pisset stiga upp i huvudet och körde hela staten själv. Lite som Josef Stalin, om än inte lika hårdhänt. Det demonstrerades bland annat i samband med Norrmalmstorgsdramat.

Sedan har det länge varit socialdemokratiska ministrars privilegium att kliva fram i ljuset och köra solo när man kan få visa sig på styva linan, bara för att gömma sig bakom att det skulle vara ministerstyre när saker går åt helvete.

Man kan fråga sig vad som blir kvar av Telias styrelses ansvar och befogenheter om de blir omkörda av minister Baylan? - Inte mycket. Men det kanske förklarar en del av de stora korruptionsskandaler som hemsökt Telia och Vattenfall med hundratals bortsvindlade miljarder, hela tiden resulterande i att tjuvarna kommer undan, medan eliten av landets poliser, åklagare och domare generat tittar på fötterna och försöker se ut som om de är strängt upptagna av något annat.

Falun lördagen den 14 december 2019
Mikael Styrman

Inga kommentarer: