fredag 6 december 2019

PISA - numera som en svensk rösträkning



Som en socialdemokratisk rösträkning borde det kanske ha stått i rubriken.

Såg Du det stora propagandanumret om PISA i veckan? Den av alla media uttrummade hyllningssången om att ”nu har det vänt”. Svenska skolan blir bättre igen påstår alla, understött av hjältereportage i enskilda skolor med bra resultat. Så glädjande!

Men hur ”bra” är det egentligen? Verkligheten är att de sämsta 11% av eleverna har Sverige fått räkna bort från resultaten. Det vill säga att socialdemokraterna numera räknar elevernas kunnande i skolan så som socialdemokraternas rösträknare räknar röster i allmänna val. När man utesluter, eller omfördelar 11% som röstar på något annat går det riktigt bra.

Med PISA gick det så att resultat blev obetydligt bättre än tidigare år, men resultat ligger inom den statistiska felmarginalen. Så det kan lika gärna vara en försämring. Lägger man till de 11% som uteslutits blir naturligtvis resultat en ny katastrof. 

Det är ändå bara förnamnet, för det verkliga beskedet är att de sämsta 11% som uteslutits ur PISA-undersökningen i hög grad är med i klassrummen och drar ned undervisningen för alla. Undervisningen måste nämligen i hög grad anpassas till de svagaste eleverna.

Det allra tråkigaste beskedet är det som våra media skickar ut. Den ”kritiskt granskande pressen” som de brukar beskriver sig själva, som begriper allt det här, deltar ändå i apspelet och för sina läsare/tittare/lyssnare bakom ljuset.

Falun fredagen den 6 december 2019
Mikael Styrman

Inga kommentarer: