måndag 16 december 2019

Greta Thunberg rör upp tågstorm



På vägen hem fick Greta Thunberg sitta på golvet i två tyska tåg, tills hon efter Göttingen fick en sittplats i första klass. Många tyskar kände igen sig i beskrivningen av överfulla tyska tåg. 200.000 ska ha gillat hennes Twitterinlägg om tågen enligt DN.

I Sverige är situationen lite annorlunda. Så fort det blir minsta lilla vinter slutar de svenska tågen gå helt. De rör sig inte ur fläcken, vare sig man sitter på stolen, på golvet, ligger eller står. Många svenskar skulle vara förbannat glada över att sitta på golvet om bara tåget rörde på sig.

Kanske att det är läge för en bytesaffär. Det låter som en win-win-situation. Om vi får de tyska tågen kommer de svenska resenärerna fram. Om tyskarna får våra tåg slipper Deutsche Bahn kritiseras för att passagerarna får sitta på golvet.

Men så är det ju det där med växlarna, signalerna, rälsen och kontaktledningarna. De blir ju inte så lätta att byta. Det ska gudarna veta. Vi har ju försökt få våra pampar att göra något åt tågen i decennier. Det finns ju pengar till en massa svammel i Sverige. Till ett helt parallellt samhälle, till massor av människor som inte är svenskar, som inte ens finns i landet och som i många fall inte ens lever eller har gjort det på många herrans år. Det finns pengar ill koranskolor och till mitträcken. Det finns till sjukhus utan patienter. Men det finns inte till fungerande järnvägar, vård, omsorg, polis och fungerande åklagare och domstolar.

Fast egentligen finns det ett överflöd av pengar men ingen gör något åt tjuvarna som plundrar den offentliga sektorn. Ingen gör något åt Anders Sundström- och Sven-Erik Bucht-typerna. Det är därför ingenting fungerar.

Falun måndagen den 16 december 2019
Mikael Styrman

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det blir nog bra snart...bara vi får höghastighetståg... :-)

Mikael Styrman sa...

Ja...det blir härligt. Tänk att få sitta i alldeles nya stillastående höghastighetståg. :-)