söndag 1 december 2019

Perestrojkan och Nobelstiftelsen


Nobelstiftelsen bjuder inte heller i år in SD:s partiledare Jimmie Åkesson till Nobelfesten.

Forfarande lutar man sig mot Nationalsocialdemokraternas gamla bannbulla:

”Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra. Partiets bakgrund i högerextremism och företrädarnas agerande i nuet visar på en bristande respekt för den grundläggande principen om alla människor är lika värda och rättigheter – oavsett hudfärg, härkomst eller religion.”

Säkert kan Nobelstiftelsens ledamöter, även från elfenbenstornets horisont, liksom alla andra, följa vad den nationalsocialdemokratiska politiken resulterar i ute i landet. De, i likhet med andra, kan se att alla pampiga floskler till trots drabbar inte den förda politiken ”oavsett hudfärg, härkomst eller religion”. Tvärtom drabbas just de med avvikande hudfärg, härkomst eller religion hårdast av alla. Men sådär riktigt på allvar blir det förstås inte, emedan Nobelstiftelsens ledamöter vare sig bor i, övernattar, besöker eller passerar igenom våra getton.

Däremot är förstås ångesten för vad stressade nationalsocialdemokratiska pampar och politruker kan åstadkomma så tät hos Nobelstiftelsens ledamöter att man nästan kan ta på den. Längre än så har perestrojkan inte kommit i Sverige. Skjutningarna och sprängningarna håller sig utanför tullarna - än så länge. Sossepamparna finns innanför tullarna.

SD:s presschef Henrik Gustafsson kommenterar syrligt till TT, enligt SvD o DN:

Det stämmer nog alldeles säkert att vi inte delar deras syn på människor, vilket är det återkommande argumentet till varför Jimmie Åkesson inte är välkommen. Vi skulle exempelvis aldrig få för oss att bjuda in ambassadörer från diktaturstater som de gör år efter år.”

Falun söndagen den 1 december 2019
Mikael Styrman

Inga kommentarer: