fredag 8 februari 2019

Apropå Svenska Kraftnät


.
Svenska Kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh ”får gå” rapporterar exempelvis SvD. Det är nog en ganska bra beskrivning ”får gå”. Det skulle också ha kunnat uttryckas ”får välja att gå”. Så är det nämligen i ett finmaskigt korrupt nätverk som den svenska statsapparaten. I ett sådant har alla hållhakar på varandra. I ett sådant kan inte politikens alfabrottslingar sparka sina underhuggare. Det kan då sluta med att de nästa dag får sparken själva. Det är en risk som korrumperade politiker inte tar.

Att Ulla Sandborgh är korrupt är ju uppenbart av de omskrivna beslut och hänsynstaganden hon ägnat sig åt, exempelvis senareläggning av information om prishöjningar till efter valet osv. Att en korrupt person också kan ha en egen agenda är inte konstigt. Se bara på Sven-Erik Bucht som ständigt ertappas med fingrarna i andras syltburkar. Det får man faktiskt räkna med när det gäller kriminella på den nivån. Det man inte hade räknat med i fallet Ulla Sandborgh och som tvingar regeringen att vidta åtgärder var att det skulle komma att bli offentligt känt.

Om systemet hade varit mindre korrupt och om Ulla Sandborgh inte hade rekryterats just för att vara korrupt och lojal mot makten hade det istället för att hon ”får gå” kunnat handla om att hon ”får sparken”. Även när man får sparken finns det vissa regler som måste iakttas. Det är ytterst ovanligt att man sparkas ut. Nästan lika ovanligt att man sparkas rakt nedåt. Möjligen kan man sparkas snett nedåt - om man är ofarlig. Lite vanligare är att man sparkas åt sidan, med minst oförändrade förmåner. I undantagsfall - om man är mycket kunnig om andras skurkstreck - kan man sparkas rakt uppåt. Men det vanligaste är att man sparkas snett uppåt, till goda förmåner. Huvudregeln är att all kriminalitet i offentlig anställning belönas och resulterar i att man sparkas uppåt i någon riktning. Det blir bättre förmåner, mindre ansvar och mindre arbete. Det blir gott om tid och goda reseförmåner på skattebetalarnas bekostnad för den som vill ta sitt manliga luder med sig och åka runt och upptäcka världen.

Det som är intressant nu med partipolitruken Ulla Sandborgh, är inte att hon får gå eller att hon sparkas utan hur hon landar. Statliga brottslingar brukar landa mjukt…

Falun fredagen den 8 februari 2019
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: