torsdag 14 februari 2019

Skogsbränder - då och nu


.
MSB kom nyligt med sin rapport om varför skogsbrandbekämpningen gick åt helvete igen förra sommaren. Som väntat har man inte en susning om varför det inte fungerar. Tacka för det. Hur ska människor som inte har en aning om hur det går till kunna åstadkomma något? Och hur ska alla dessa nollor kunna erkänna sina tillkortakommanden och ta hjälp?

Vi sitter hjälplöst fast i ett hopplöst politiskt sytem som bara befordrar lojala oduglingar. 

Istället för att dra nytta av kompetenta människor anlitar vi i sammanhanget blinda för att leda andra blinda.

I MSB:s utredning skymtar det fram genom att oduglingarna får rikta fokus mot ”bristande kommunikationer”, mot att brandchefer och brandmän, som inte har en aning som vad de ska göra, inte kan kommunicera med grannar, som inte heller har en aning om vad man ska göra.

Sedan åker de runt i skogar och samhällen som brinner ned och plaskar med vattenslangar, som om de ska släcka en eld i en soptunna på en villainfart. Men vattenslangar har väldigt lite med skogsbrandbekämpning att göra. Inte så att de aldrig kommer till användning, men det är bara ett komplement. Den skogsbrand som kan hanteras av en brandkår med vattenslangar är ingen riktig skogsbrand.

Förr fanns inte detta system med totala oduglingar nära nog överallt.

Förr fanns det inga vägar, radioapparater, telefoner, motordrivna pumpar, motorsågar, terrängframkomliga maskiner, drönare, helikoptrar, flygplan osv osv. Men det fanns människor som kunde hantera skogsbränder. Och det fanns yxor, sågar, spadar, krattor och hinkar. Nu finns alla dessa nyss uppräknade resurser i överflöd - men det blir bara pajaskonster.

Och ett par brandsläckningsflygplan är inget substitut för ett fungerande brandväsen.

Förmodligen är det med det här som med mycket annat. Det måste bli sämre innan det kan bli bättre. Alla de här tomtarna som administrerar detta totalt odugliga system måste ställa till med en jättekatastrof innan man kan ta dem i hampan och kasta ut dem. Om de dessutom har otur kan det sluta med att de blir hängda i närmaste träd. Så pass mycket handlingskraftiga och kvalitetsinriktade nysvenskar har vi numera, att jag är övertygad om att det inte är riskfritt att hålla på och leka skogsbrand - år efter år.

I Frankrike, efter stormarna i december 1999, åkte elverkets personal aldrig ut med mindre än sex bilar någonstans, för att kunna försvara sig mot uppretade elabonnenter. Och elmontörerna hade ju varken tagit ihjäl folk eller bränt ned deras egendomar.

Det stundar spännande tider om tomtarna ska få fortsätta att leka skogsbrand i Sverige.

Om inte det går att få ordning på detta dysfunktionella system blir det väl så att idioterna tar slut efter den första riktiga katastrofen. Om man kan skjuta folk oprovocerat på gatan som tittat för länge på ens flickvän eller kommit för många meter in på ens knarkdistrikt - vad ska man då inte vara kapabla till om idioterna bränt ned familjens bostadsområde - och alla pengarna - och kanske farfar, farmor och barnen också i förbifarten…?

Falun torsdagen den 14 februari 2019
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: