måndag 25 februari 2019

IS-terrorister inte statslösa


.
Det divideras nu i media om det är rätt eller fel att dra in IS-terroristernas medborgarskap. 

En ganska utbredd uppfattning är att det strider mot internationell lag att göra människor statslösa. Det kan kanske äga sin riktighet? Jag vet inte. Jag har inte fördjupat mig i frågan. Men jag vet att oavsett vilket är det inte hela sanningen.

Det regelverk, de internationella överenskommelser vi har, tar inte sikte på fanatiker och religiösa lustmördare som åker runt i världen och mördar, våldtar, plundrar och lemlästar. Sådana var inte ens påtänkta när nuvarande regelverk tillkom. Att sådana inte skulle få göras statslösa skulle då ha framstått som absurt.

Syftet med dessa överenskommelser var att hindra Sovjetunionen och andra diktaturer från att göra demokrati-ivrare och dissidenter statslösa.

Dessutom är IS-terroristerna inte statslösa. De är medborgare i Islamiska Staten. Enligt uppgifter i media har en del av dem även bränt sina västerländska pass. Med hänvisning till det går det alldeles utmärkt att dra in deras eventuella svenska medborgarskap - om man nu inte prompt vill att de ska komma hit och skjuta, spränga, stjäla, våldta och mörda. De är ju trots allt ändå medborgare i Islamiska Staten.

Falun måndagen den 25 februari 2019
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: