fredag 8 februari 2019

Etnisk profilering


.
Den senaste tiden har ”etnisk profilering” diskuterats i media. 

Bekymrade samhällsdebattörer har påstått att polisen trakasserar människor som ser ut att vara invandrare, bara för att de tror att de är invandrare. Svenskar som inte ser helt svenska ut har berättat om tråkiga erfarenheter som inneburit att de blivit mer eller mindre trakasserade på grund av sitt utseende. Det har utmålats att det är eller är på väg att bli i Sverige som i USA, där polisen bara stoppar svarta, och så möjligen latinos.

Polisen å sin sida försvarar sig indignerat. De stoppar och undersöker visst inte människor på grund av utseende. Men naturligtvis gör de det. Det vore ju väldigt konstigt annars.

Vad menar egentligen debattörerna? Ska polisen av någon slags demokratisk rättvisesträvan stoppa gamla tanter på väg hem från högmässan och kroppsvisitera dem i jakt på handgranater, maskingevär och knark?

Det är ju självklart att om man menar att någon form av polisarbete ska utföras måste det riktas in mot något som verkar meningsfullt. Vare sig man vill det eller ej, så tenderar det att vara så, att om man ser ut som en knarkare blir man behandlad som en knarkare. Ser man ut som en jihadkrigare blir man behandlad som en jihadkrigare.

Ska polisen verkligen rikta in sig lika mycket mot lågriskgrupper som mot högriskgrupper? Det vore ju fullkomlig idioti och ett kolossalt slöseri med resurser.

Däremot behöver polisen göra något kraftfullt åt missriktad kollegialitet och lojalitet som innebär att poliser skyddar kriminella poliser och sådana som beter sig som apor mot människor - oavsett vilken färg människorna har. De tendenser som finns, och som ofta kan iakttas, att behandla människor som ska betraktas som oskyldiga som om de redan vore rannsakade och dömda, behöver polisen komma till rätta med. Polisledningen är skyldig alla kloka och hederliga poliser att komma till rätta med kriminella och olämpliga poliser. Det blir annars de bra poliserna som får lida av vad de dåliga ställer till med.

Falun fredagen den 8 februari 2019
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: