måndag 25 februari 2019

Svensk-Estnisk ”cover up” kring Swedbank


.
Swedbank är Estlands största bank. Den estniska verksamheten är likaledes Swedbanks största verksamhetsgren. Allt enligt uppgifter i media.

Det är inte särskilt förvånande att svenska finansinspektionen söker samarbete med sin estniska motsvarighet i fallet Swedbank. Givet omständigheterna kan det till och med vara rationellt och effektivt.

Men samtidigt givet hur Sveriges Finansinspektion agerat hittills i ärendet är det mer troligt att det handlar om krishantering, om ett sätt att komma i position att gjuta olja på de estniska vågorna och rädda Swedbank undan mer långtgående sanktioner efter Swedbanks hantering av maffiamedel.

Estland har hittills kastat ut Danske Bank. Swedbank är en svårare nöt att knäcka eftersom Swedbank, med maffiapengars hjälp(?), blivit Estlands största bank. Hur ska Estland klara att hantera Swedbank med bibehållen trovärdighet hos sitt finansiella system? Att bara låta Danske Bank bli bondeoffret kan te sig lockande. Men räcker det?

Från svensk sida pågår nu förmodligen en intensiv lobbyverksamhet gentemot esterna. Det ligger i farans riktning att sockrade svenska erbjudanden kommer att hagla över esterna. Erbjudanden som fler än Swedbanks kunder kommer att få vara med om att betala.

Falun måndagen den 25 februari 2019
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: