onsdag 6 februari 2019

Så var det julafton för indignationskören igen


.
Så har det hänt igen.

En person visar inte upp gällande färdbevis,
avvisas från tåget
och skriker som en stucken gris.
Ordningsvakterna anklagas i vanlig ordning för misshandel.

Den här gången var det en afrikansk kvinna,
som dessutom var gravid,
och åtföljd av småbarn.
Följaktligen blev det fullt drev i media,
eftersom det var en afrikansk kvinna,
och indignationskören gick, som man kan förvänta sig, upp i falsett.

Enligt uppgifter i media
gjorde hon gällande att hon hade giltigt färdbevis,
men inte hittade det i stressen.
Det kanske visar sig hur det förhåller sig med den saken,
men det är inte självklart.

Det där är ju en obehaglig situation att hamna i - kanske för alla?
Om man har löst biljett och inte hittar den, är det naturligtvis mycket obehagligt.
Men då går man av tåget när man uppmanas till det.
Man använder inte småbarn och gravidmage som vapen för att driva igenom sin vilja.

För konduktörer och ordningsvakter är det nog i de flesta fall minst lika obehagligt.
Det går förmodligen inte att avvisa en person med utländskt utseende utan att åtminstone några svenskar som pöser över av präktighet ska mästra vakterna.

Det stod i Expressen att händelsen inleddes vid Medborgarplatsen och avslutades vid Hötorgets tunnelbanestation.
Vidare att kvinnan var gravid i åttonde månaden, hade värkar, och var på väg till sjukhuset.
Väsentlig information, nödvändig för att kunna bedöma saken saknas, så som
- var hade kvinnan klivit på tåget,
- vilket sjukhus var kvinnan på väg till,
- hade hon varit i kontakt med sjukhuset innan,
- vilket sjukhus besökte hon senare,
- hur utföll sjukhusbesöket,
- hade hon värkar på sjukhuset?

Det ger vid handen, tycker jag, att tidningen medvetet har utelämnat väsentlig information, för att kunna skapa en rasist-nyhet och angripa vaktbolaget, den förhatliga symbolen för kontrollsamhället. En typisk David mot Goliat-situation. Hade det funnits ytterligare uppgifter att anföra till stöd för kvinnans sak kan vi förmodligen känna oss ganska säkra på att det skulle stått i tidningen. Det är inte lika självklart att det skulle stått i tidningen om något framkommit till stöd för vakternas uppfattning.

Det är ju i så fall inte första gången Expressen, och andra media, ljuger som en häst travar för att producera en bra nyhet.

Jag har själv sett snarlika situationer när jag åkt tåg. Inte lika teatraliska, men i grunden förmodligen lika. Utan att vilja generalisera har det oftast handlat om kvinnor, afrikanska kvinnor. Det har i samtliga fall utspelat sig i första klass och kvinnorna varit nöjda med att åka första klass och det kan man ju förstå. Men de har antingen saknat biljett helt eller haft biljett för en resa i andra klass. Det har i de flesta fall slutat med att en ängslig och obekväm konduktör uppmanat kvinnorna att avlägsna sig från vagnen - ibland flera gånger. Det har ALLTID - utan undantag - slutat med att de spelat dumma och struntat blankt i konduktörens uppmaningar. I slutändan har de fått sitta kvar och fortsätta sin resa i första klass.

Är det här nu så märkvärdigt att man behöver bry sig om det?

Tja, om vi har ett system med två klasser, olika priser och olika komfort, och det i säg fem vagnar sitter svenskar, och andra, som själva arbetar ihop sina biljettpengar och reser i andra klass för att de inte anser sig ha råd med att åka i första klass - varför ska då just dessa afrikanska kvinnor, vilkas biljett deras medresenärer också, sig själva möjligen ovetande, betalar sitta i första klass? Varför ska inte i så fall de svenska och andra resenärer som faktiskt själva köpt en biljett istället resa i första klass? Och varför ska vi som köpt en första klass-biljett med platsreservation måste köra bort parasiter från våra platser? Ska vi också åka utan att lösa biljett? Det är ju ganska självklart att om inte tågbolaget håller efter ordningen på tåget kommer ingen att betala för första klass i fortsättningen. Man kan naturligtvis ha åsikter om hur viktigt det är. Man kan också ha åsikter om huruvida man ska betala notan när man ätit på restaurang, ska betala när man har tankat bilen och betala när man varit till affären för att handla.

Falun onsdagen den 6 februari 2019
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: