lördag 30 november 2019

Oscar Properties, Fjärde AP-Fonden och Lehman Brothers


Lyxbostadsutvecklaren Oscar Properties, eller rätteligen lyxprisbostadsutvecklaren Oscar Properties har enligt uppgifter i Affärsvärlden erbjudit innehavare av preferensaktier att byta dem till nya stamaktier. Samtidigt, och kopplade till varandra, genomför företaget en företrädesemission av nya aktier om 249 miljoner kronor.

I dagarna har också Oscar Properties förlorat området ”Gasklockan” i Norra Djurgårdsstaden efter att inte ha betalat köpeskillingen om 600 miljoner kronor till Stockholms stad.

Bland annat har Fjärde AP-fonden beslutat acceptera budet att byta aktierna och även besluta att delta i företrädesemissionen. Det låter som musik när AP-fonden skriftligen kommenterar saken:

”AP4 har analyserat risker och möjligheter i bolagets nuvarande situation och gjort en sammanvägd affärsmässig bedömning att deltagande i utbyteserbjudande och nyemission långsiktigt förväntas ge god avkastning till AP4 och därmed bidra till det svenska pensionssystemet.”

Det kunde kanske också ha formulerats på följande sätt:

”AP4 bedömer att Oscar Properties kan ha samma ödesdigra inverkan på den överprisade svenska marknaden för näringsfastigheter, om företaget smäller, som Lehman Brothers visade sig ha på den globala marknaden för bedrägliga finansiella instrument, när de small. En sådan händelseutveckling skulle på ett ytterst plågsamt sätt blottlägga vilken usel avkastning och vilken åderlåtning av det svenska pensionssystemet som övertagandet till uppblåsta priser av gallerior och köpcenter, vilka passerat bäst före datum, inneburit. AP4 kommer att dra sitt strå till stacken för att försöka förhindra att det kommer till pensionsspararnas kännedom hur dåliga affärer vi alla överbetalade placerare gör för deras räkning, på såväl kort som lång sikt."

Dagens Nyheter skriver att köparna övernattade flera dygn för att få lägenhet i de prestigefyllda Oscar Properties-husen för fem år sedan. Den senaste tiden har man kunnat förhandsboka en lägenhet för en krona. Nåja, det kunde varit värre - men inte mycket värre.

Falun lördagen den 30 november 2019
Mikael Styrman

Inga kommentarer: