måndag 28 februari 2022

Cementstövlar eller nackskott?

 .

Nu är det måndag. Kanske börjar det redan idag att gå upp för den ryska befolkningen vad Vladimir Putin och kleptokraterna kring honom ställt till med?


Ryssland är efter angreppet mot Ukraina bortkopplat från resten av världen. De flesta bankers förbindelser med utlandet är brutna. Det går nästan inte att flyga någonstans utanför Ryssland. Risken för betydande förmögenhetsskada är uppenbar.


De värnpliktiga som sades vara på ”övning” i Belarus och södra Ryssland har istället funnit sig vara på övning i att bli kanonmat i Ukraina. Förmodligen kommer resultatet att förhalas och hemlighållas en tid av den ryska ledningen innan sanningen går upp för de dödade soldaternas anhöriga. Men efter hand som kistorna börjar anlända ökar oddsen för att skitstormen bryter ut, som jänkarna brukar säga.



Men det är inte Vladimir Putins enda och sannolikt inte heller hans största bekymmer. Det spelar nog inte så stor roll att ett antal tusen fattiga soldater dör av ”blyförgiftning” i Ukraina. Större problem är nog vad som händer med kompisarnas, kleptokraternas, tillgångar - och hans egna. Slås deras verksamheter i spillror? Beslagtas deras tillgångar? Deras lyxbilar, helikoptrar, bizjetar och lustjakter..?
 



Det finns nog all anledning för Putin att se sig noga för den närmaste tiden, så att han inte råkar kliva ned i några cementstövlar eller råkar skjuta sig i nacken när han gör vapenvård.


Falun måndagen den 28 februari 2022

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: