måndag 28 februari 2022

Ryssarnas picknick i Ukraina snart slut?

 .

Är ryssarnas picknick i Ukraina slut snart? Ja, mycket tyder på det. I alla fall borde det börja vara slut på tron att de ska på picknick. Stridsmoralen är, såvitt det går att bedöma, usel hos de ryska trupperna. Uppenbarligen kan Putin tvinga dem att angripa Ukraina. Men han kan inte få dem att tycka att det är en bra idé att riskera sitt eget liv, för att åka dit och mörda ukrainare, brödrafolk, för att den ryska kleptokratin vill det.


Det finns naturligtvis fler skäl till att invasionen går dåligt för ryssarna. Ett annat skäl är att banditerna plundrat, och plundrar, försvarsmakten. Det är lite som Colin Nutley's "Nionde Kompaniet" - fast i kolossalformat.


Ryssarna gick in i Ukraina som om de skulle på picknick. Inte lätt att bli klok på varför de trodde att det skulle bli en picknick? Var de sin egen retoriks och propagandas fångar? Trodde de att ingen skulle försvara Ukraina? Det verkar så. Det är förstås en av anledningarna till att de nu har svårigheter.


Rysk stridsvagn med soppatorsk

Tusentals ryska och belarusiska militärfordon väller in över gränsen. De är tunga och törstiga pjäser. Men det verkar inte som om man insett att de behöver tankas titt som tätt. Eller trodde man att ukrainarna skulle komma med bränsle i dunkar till dem?



Ryssarnas numerära och utrustningsmässiga övermakt är ännu mycket stor. För att klara sig behöver Ukraina få utrustningen som utlovas till dem i våra media. Det räcker inte att man pratar om det. Det måste hända någonting också. Utrustningen måste levereras till dem och sedan distribueras till fronten vilket också tar tid. Vi pratar om Europas näst största land - som är i krig. Sedan ska i förekommande fall folket utbildas också. Det är möjligt att allt rullar på. Men sist det begav sig - när Hitler härjade i området - pratade västmakterna i tre år innan de fick till något. Under tiden fick ryssar - och ukrainare - strida mot nazisterna utan en andra front. Tidsfaktorn är inte oviktig. Det är mycket lättare att hålla ryssarna borta från Kiev än att få bort dem sedan de fått möjlighet att inta staden och bita sig fast där.


Det påstås att finnar redan har samlat ihop utrustning och varit till Ukraina och levererat den. Det är nu den behövs - inte om tre år.


Sverige ska skänka 5.000 pansarskott. Det är vackert så. Visserligen syntes råda viss osäkerhet om huruvida de rår på ryska stridsvagnars pansar. Men även om de inte skulle göra det är de mycket värdefulla ändå. Enbart en massa stridsvagnar gör ingen armé. Det behövs soldater också och alla behöver bränsle, ammunition och mat. De bepansrade fordonen för personaltransport, samt mat-, bränsle- och ammunitionstransporterna går inte säkra för pansarskotten. Om de slås ut är stridsvagnarna oanvändbara efter en tid. De är inte bara oanvändbara - de är mycket utsatta eftersom de bara i begränsad utsträckning kan försvara sig. När deras bränsle tar slut kan ukrainarna nyttja dem som måltavla för utbildning av befolkningen i kastning av Molotov-cocktails. Men det funkar bara om utrustningen är där - i Ukraina - vid fronten.


Falun måndagen den 28 februari 2022

Mikael Styrman

.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Möjligen kan kriget ändå är lösningen för ett icke fungerande land som Ukraina! Kanske Putins hela plan var att röra om i grytan för att få till någon form av avslutning på ukrainafrågan? Säkert har han överskattat stödet utanför de rysktalande östra delarna som blivit utsatta för beskjutning från legionärer och Azov-bataljonen i snart 8 år. Sen är väl ukrainsk militär utrustning i stort sett utslagen och kampviljan hos ukrainska reguljära förband är inte på topp precis som den ryska militären som nog inte heller verkar vilja skjuta på sina slaviska bröder! Och det var ju väntat...Det kan bli så att de istället förenar sina krafter mot den egentligen gemensamma fienden som är Azov-bataljonen och de nynazistiska Banderisterna som härjat i Ukraina ganska obehindrat sedan kuppen 2014. Ja, vi får väl se om Putins schackdrag lyckas eller att han blir ersatt med någon annan? Risken är väl att det är en hårdför militär som tar över och då har världen verkligen vandrat från askan in i elden! Man trodde ju att ryssarna lärt sig av USA:s misstag att invadera länder där man måste ta hänsyn till civilbefolkningen vilket gör att fienden snabbt kan byta kläder och plötsligt uppträda som en oskyldig civilist. Det är nog ingen bra plan att sända pansarskott till en krigszon och det är väl mot svensk lagstiftning även om man struntar i den när det gäller Saudiarabien som bombar vilt i Jemen! Svensk politik i ett nötskal, sälja vapen som helst inte ska användas! Men så är väl Sverige och USA hyckleriets högborgar i världen och helt oslagbara i den kategorin!

Benny


Mikael Styrman sa...

Jag tror Putin blev kränkt av något/någon och det tålde inte hans ego. Så kränkt att han inte tänkte klart. Och förstås omgiven av ja-sägare. Ingen annan göra sig besvär.

Ja, han ligger väl bra till för att bli ersatt. Beror väl lite på hur den här katastrofen utvecklar sig i fortsättningen? Han tycks söka efter backväxeln nu, men har ännu inte hittat någon backväxel som inte skårrar kraftigt. Det kan naturligtvis bli till det bättre om han blir ersatt, men det finns ju absolut inga garantier för det. Det finns mycket hårdhänta galningar i Ryssland.

Det kan bli som det blev i Libyen. I ett land som har kärnvapen! Hur roligt blir det, när 4-5 hänsynslösa hel- och halvgalningar slåss om makten och alla har kärnvapen?

Så kan det bli i USA också, men det ligger väl lite längre fram. Det måste bli sämre först. Men kanske när grundvattnet börjar sina…

Svensk vapenexportlagstiftning är konstruerad för att kunna kringgås. Ändå måste man ibland knuffa någon krigsmaterialinspektör under tåget eller dränka lite journalister i Hammarbykanalen.