torsdag 10 februari 2022

Maffians bondeoffer

 .


När ett kvinnligt justitieråd i pensionsåldern nu får sluta från Högsta Domstolen på grund av snatteri så är det mest teater, ett boendeoffer. Syftet är att lura i vanliga godtrogna, hederliga, människor att moralen är så hög i domstolsväsendet att man får sluta om man snattar.


Alla höga domare och domstolschefer är naturligtvis inte korrupta. Men tillräckligt många är det, för att maffian ska få för dem viktiga domslut att gå deras väg. Man styr då målen så att de hamnar hos en servil domare eller en som man har hållhakar på. Just detta med hållhakar är viktigt. Det gör också att den som är domare och kriminell har lättare att stiga i graderna än den som är hederlig. Den kriminella är värdefullare för maffian eftersom den går att styra. Men alla är inte kriminella. För att systemet ska vara trovärdigt och kunna behålla allmänhetens förtroende finns hela skalan. Helt hederliga, ganska hederliga, det vill säga sådana som ser det ohederliga hända, men tittar bort för att värna den egna karriären. Sådana som tvingas vara skurkar ibland och sådana som inte har minsta betänkligheter mot att gynna sig själva genom att ta mutor i stor och/eller liten skala.


Det skapar ett system som det svenska domstolsväsendet, ett som är helt korrupt men som driver en parallell hederlig verksamhet vid sidan av. Det fungerar ungefär som ett åkeri där vissa förare är knarkkurirer - andra inte. En annan närliggande jämförelse är en pizzeria som bakar helt legala pizzor, men tjänar sina pengar på att langa knark. Eller en polisstation som både försöker klara upp brott och själva driver brottslig verksamhet. Det finns skillnader mellan dessa kategorier. Lastbilsföraren och pizzabagaren riskerar att åka fast. Domare, åklagare och poliser riskerar inte att åka fast.


När en grovt kriminell verksamhet som det svenska rättsväsendet låter en domare gå för snatteri, då vet man att det är strategisk teater.


Det enda vi har att sätta emot ett korrupt system är fungerande granskande journalistik. Men när såväl synliga som dolda bidrag från skattebetalarna, dem själva ovetande, blir viktigare för tidningsägares och journalisters trygghet och förtjänst än läsarnas och väljarnas åsikter - som i Sverige - då är både rättsväsendet och möjligheterna att bedriva hederlig affärsverksamhet förlorade. Det är lätt att veta ungefär hur det kommer att gå i Sverige. Sverige är inte den första relativt sunda rättsstaten som försjunker i korruption och grov kriminalitet. Men det är kanske den som faller från den högsta nivån och har den godtrognaste befolkningen.


Låt oss hoppas att det går fort. Ju fortare och djupare förfallet sker, desto fortare kan befolkningen vidta åtgärder för att ta sig ur det korrupta träsket som våra skurkaktiga politiker och tjänstemän förpassat oss till.


Falun torsdagen den 10 februari 2022

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: