fredag 25 februari 2022

Lätt att skjuta sig i foten i EU

.

Det är lätt att skjuta sig i foten, i synnerhet om man är en klåpare och särskilt stor blir risken om man är en klåpare som försöker skjuta någon annan i foten.


Det divideras nu i EU och USA hur man tillräckligt hårt ska straffa Ryssland för att ha korsat deras väg och spolierat deras hyggligt fredliga övertagande av Ukraina och framflyttning av NATO:s gräns till 45 mil från Moskva.


Bland annat ska Ryssland utestängas från mängder av banksamarbeten och bland annat ska ryska bankers tillgångar och möjligheter att göra affärer strypas. Syftet är naturligtvis att straffa Ryssland hårt - och får man förmoda - utan att skada sig själv. Och det är här problemen börjar.


Ryssland ska förhindras att göra affärer i Dollar, Euro och Pund. Det blir inte så lätt för Ryssland. Men det blir väl inte så lätt för exempelvis Tyskland heller. Landet har stängt sina kärnkraftverk. Nu ska man dessutom sluta köpa gas och olja - visserligen bara från Ryssland. Det kan ju innebära att man får olja och gas, men knappast på miljövänligt sätt. Tyskarnas syfte med energiomställningen var väl att värna miljön, eller? Miljön lär knappast gynnas av fartygstransporter för att transportera olja och gas till Tyskland. Vad händer sedan den dagen det inte blåser? Eller när elnätet blir instabilt och kollapsar. Sådana dagar kommer. Det kan bli många sådana, särskilt vid sträng kyla. Tänker tyskarna lägga ned sin industri och sluta värma sina bostäder? Det börjar allt mer se ut som om Tyskland styrs av det svenska Miljöpartiet. Just detta exempel gäller Tyskland men flera liknande omständigheter kan förmodligen appliceras på fler europeiska länder.


Energipriserna kommer att skena. Det drabbar inte Ryssland som är leverantör av gas och olja. USA kommer sannolikt att dra stor nytta av att lura med Europa på ett så korkat äventyr. Europa kommer att drabbas av kostnaderna. Kommer Europas politiker att lyckas hålla ifrån sig ansvaret eller är vi på väg mot en Libanesisk situation även i Europa?


Kommer sanktionerna att göra det omöjligt för Sverige att importeras rysk kärnkraft - även via proxy - och även när det svenska systemet skiter sig - som det kommer att göra. Det mesta tyder på det.


Inte bara Ryssland hotas av att utestängas från valutahandeln vis Swift. Ett latent men outtalat hot om sådana åtgärder lever Kina med hela tiden. Det är förmodligen ett vapen som mår bäst av att aldrig användas. Om det används föder det omedelbart aktiviteter syftande till att kringgå systemet eller ersätta det av något annat som inte USA kan kontrollera.


Det är inte bara Swift som riskeras om dylika åtgärder vidtas. Dollarns ställning som reservvaluta har många gånger ifrågasatts eftersom den möjliggör för USA att konsumera merparten av planetens nyttigheter utan att behöva betala för det annat än med sedelpressen. Landet producerar pengar som egentligen borde vara värdelösa med en takt som får tryckpressarna att glöda. En miljon dollar kan produceras fortare än en elefant bajsar, men produkten duger egentligen inte ens till att gödsla med. Misslyckade försök att ersätta dollarn som reservvaluta med något annat har gjorts men det betyder inte att det aldrig kan ske. Skulle det lyckas är USA ett fattigt land med svåra sociala motsättningar. Inbördeskrig är ett mycket troligt scenario. Genom att använda dollarvapnet utmanar USA ödet.


Sedan är det ju förhållandet med det ömsesidiga beroendet. Mer eller mindre alla länder är beroende av andra länder för att fungera. Kina är beroende av USA som handelspartner. USA är beroende av Kina som lågpristillverkare och handelspartner. Ryssars och kinesers beroende av varandra kommer att öka kraftigt skulle en blockad av Ryssland äga rum. Tyskland och Europa är beroende av Ryssland som leverantör av olja och gas. Ryssland är beroende av resten av världen för leverans av produkter. En kleptokrati är inte världens bästa för utveckling av ett friskt näringsliv och en frisk industri. Det är som i Sverige. Ett land som plundrar sina entreprenörer skadar i längden sig självt. Ryssland har inte behövt ta itu med problemet på grund av sina rika naturtillgångar. Men det gör landet sårbart för blockader. Energipriserna kommer som nämnts att stiga brant. Det kan, och kommer troligen, att visa sig utomordentligt skadligt för Europa.


Riktigt vem som kommer att vinna och vem som kommer att förlora är inte så lätt att veta. Men helt klart kommer ju Ryssland att lida. Europa likaså, medan USA kommer lindrigt undan, kanske till och med kan vinna, om inte de med åtgärderna startar processer som skadar dollarns och bankernas ställning. Om man går för långt och skadar dollarns ställning är det troligt att det inte finns någon väg tillbaka.




Sedan är det flyktingproblematiken. Europa lider redan av att vara en soptipp för amerikanska krigsrester och nu har USA provocerat fram ett nytt krig som potentiellt kan starta mycket stora flyktingströmmar vilka blir mycket kostsamma för Europa och kan skapa svåra sociala påfrestningar i Europa, medan USA susar förbi i gräddfilen. Följden kan bli att befolkningen i Europa börjar sätta likhetstecken mellan USA, höga energipriser, sociala kostnader och motsättningar samt egennyttiga och tondöva politiker i elfenbenstornet i Bryssel m fl platser.


Det kanske inte räcker med att Europas politiker skjuter sig i foten. De kanske sågar av grenen som de själva sitter på. Onekligen ser det ut som om Europas politiker är på väg att låta sig luras igen. Eller är det kanske så att de är på väg att lura oss igen. Vad ska vi i så fall göra åt det?


Falun fredagen den 25 februari 2022

Mikael Styrman

. 

Inga kommentarer: