lördag 12 februari 2022

Mobbaren och svansen

 .

Det är ett stort problem för mänskligheten, att alldeles för många människor för sin försörjning, sina förmåner, sin status och sin identitet är beroende av att det är krig - framför allt är det så i USA. Landet som på grund av läge och storlek är helt ohotat och ändå har mer krigsmakt än alla andra tillsammans. De krigar nästan alltid, men aldrig på hemmaplan. Så är det och så har det varit, åtminstone sedan Andra Världskrigets krigsekonomi drog upp USA ur den stora depressionen från 1929. Att kriget tog slut 1945 har inte hindrat att man behållit en överstor krigsmakt trots att landet inte är hotat och inte heller har varit det på över 200 år. Inte sedan man slog sig fria från Storbritannien. Naturligtvis undantaget de hot som det militärindustriella komplexet skapat själva för att rättfärdiga sin existens.


En liten glimt från ett program i SVT om besprutning av Mangroove-träd i Vietnam, under ett av USA:s många krig i främmande land:




Nordkorea är ett bra exempel. Dysfunktionellt och fattigt som en kyrkråtta men hålls under armarna av det amerikanska militärindustriella komplexet som förser dem med föråldrad och utrangerad materiel för att kunna visa upp en fiende. IS är ett annat exempel.


Listan kan göras lång över små fattiga och ofarliga länder vilka av en ofantlig övermakt godtyckligt har bombats tillbaka till stenåldern. Tiotusentals människor - kanske mer - de flesta helt oskyldiga - har mördats eller lemlästats, berövats sina möjligheter att försörja sig och drivits på flykt. Bara för att rättfärdiga mordmaskineriets existens. I en del av dem har även Sverige deltagit, sådana som slutat med internationellt fiasko och moralisk katastrof. Senaste var i Afghanistan. Inget av alla dessa ”krig”, som egentligen inte varit mer krig än en vanlig sjöfågeljakt - har hotat eller skadat USA på hemmaplan, men ändå har USA stått för mördandet, med stöd från sina vasallstaters fega och korrupta ledare.


Ingen av alla dessa mördare har ställts inför rätta för brott mot mänskligheten. Nu är psykopaterna i färd med att försöka ödelägga Ukraina också. 


En mobbare är en mobbare. Men det är svansen som låter mobbaren härja - av rädsla för att själv bli mobbad. Så länge man deltar i mobbardrevet blir man inte mobbad själv. Men varför lånar västvärldens ledare ut sig till att vara en mobbarsvans? Låt mig återkomma till det.


Falun lördagen den 12 februari 2022

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: