måndag 14 februari 2022

Så här allvarliga är krigsprovokationerna

 .

Vi kan ofta - om vi vill - lära oss av historien. Men dumheten är ju människans ständiga följeslagare så det finns ingen garanti för att människan verkligen gör det. Exempelvis anföll Tyskland Frankrike i Första Världskrigets inledning via Belgien. Efter krigets slut ville Frankrike skydda sig mot tyska angrepp. Man uppförde därför en befästningslinje som döptes efter den franske krigsministern Maginot och innehöll en mängd befästningar längs den fransk-tyska gränsen - där tyskarna inte hade anfallit Frankrike. Men man byggde inte några befästningar längs den fransk-belgiska gräns där tyskarna anföll under Första Världskriget. Följaktligen körde tyskarna bara runt Maginotlinjen genom att även i det Andra Världskriget anfalla via Belgien och fransmännen blev naturligtvis helt tagna på sängen. Av någon anledning, kanske någon sorts kvardröjande censurrest, underdånighet mot segrarmakterna eller något liknande, uppmärksammas aldrig denna absurditet, dvs att tyskarna fick anfalla genom Belgien i bägge krigen. Maginotlinjen var ju ingen billig historia. Tänk en stund på hur den franska makteliten använde skattemedlen. Nästan som den svenska regeringen idag.


Nu tänkte jag inte uppehålla mig så mycket vid just det. Men vi kan lära oss om det som händer i Ukraina idag genom att studera historien. Dock kan vi inte bara tugga i oss all smörja som skrivs utan måste analysera och granska kritiskt själva.


Vi har i många olika sammanhang fått lära oss att Första Världskriget startade för att den sydslaviske nationalisten Gavrilo Princip sköt den Österrike-Ungerska tronföljaren Frans Ferdinand och hans maka i Sarajevo 1914. Det gjorde han visserligen och det blev, kan man säga, gnistan som tände kriget. Men det var inte därför det blev krig. Det skulle förmodligen blivit krig även om skotten i Sarajevo inte ägt rum. Med det maktspel som pågick de Europeiska stormakterna emellan var det bara en tidsfråga. Man borde också ha kunnat sluta sig till hur det skulle börja. Det framgår av dåtidens karta hur inringade Tyskland och dess allierade Österrike-Ungern var av sina motparter. En situation som naturligtvis kan liknas vid en krutdurk.


Varför är det intressant idag? Av det enkla skälet att en snarlik inringning bygger USA runt Ryssland. USA har snickrat på den sedan åtminstone 1945. Man kan säga att USA aldrig slutade kriga som de andra gjorde 1945. USA:s krig ändrade bara karaktär för att slå vakt om krigsekonomin. 


Tyvärr får vi aldrig veta hur det skulle gått om president Franklin D Roosevelt hade fått leva längre. Han var en stor humanist och en så stark ledare att han lyckades tygla galningarna och psykopaterna i det amerikanska militärindustriella komplexet. När Roosevelt dog, kort innan Andra Världskrigets slut, uppstod ett maktvakuum som gjorde det möjligt för galningarna att ta makten i USA.


Situationen runt Rysslands gränser påminner starkt om läget vid tiden för Första Världskriget. Nu är det Ryssland som är i en position som allt mer påminner om Centralmakternas situation då. Det ger sig självt att situationen är farlig. Tyvärr utkämpar USA alla sina krig i andra länder än sitt eget och utan att det bekommer amerikanerna nämnvärt. De som ska skämmas är ju därför den amerikanska svansen - de fega Europeiska politikerna som låter amerikanerna härja på - och riskerar att ödelägga - vår kontinent.


Tänk på hur hysteriska amerikanerna blev när Chrustjev började installera missiler på Kuba. Men i Europa låter våra ryggradslösa politiker amerikanerna härja och koka krig för glatta livet. Varför ska amerikanerna bry sig om européernas väl och ve när inte de europeiska politikerna gör det? Amerikanerna behöver inte bry sig. De drabbas ju inte av om Europa ödeläggs. Tvärtom blir det bra för deras industri som plötsligt inte behöver besväras av att den inte längre är konkurrenskraftig.


Falun måndagen den 14 februari 2022

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: