fredag 8 september 2023

Ängsligt bland medias narkomaner

 .

Ångesten sprider sig bland de åtminstone skenbart välanpassade narkomanerna i media.


Problemet - ur narkoman- och langarperspektiv - är de swish-listor innehållande betalning för narkotikaköp, vilka blivit offentliga i samband med några narkotikaprocesser.


Nu lobbas det - dock ännu försiktigt - för att formellt eller informellt sekretessbelägga listorna. Ingen har ännu offentligt vågat hålla i skaftet för ett sådant förslag. Det kan i värsta fall visa sig vara sista steget i karriären.


I det sammanhanget är frågan vilket intresse som ska väga tyngre. Narkomanernas och langarnas begripliga intresse för att få vara påtänd på jobbet och i trafiken eller bara hemma mm, eller de övrigas intresse av att veta vilka som är narkomaner och potentiellt opålitliga eller rent av farliga i många sammanhang.


Framtiden visar vilket intresse som segrar. Utfallet visar nog även vilka samhällsinstitutioner som har infiltrerats av narkomaner och langare.


Själv tycker jag att det är upp till och var och en att välja om han eller hon ska vara narkoman. Analogt med det lutar jag mot att det även är upp till alla andra att veta vem som är narkoman och följaktligen potentiellt opålitlig. Sedan finns det förstås gradskillnader i helvetet också. Listorna gläntar kanske till svaret på frågan vem som, åtminstone ännu, är så skapt att vederbörande kan bruka narkotika under hanterliga former och vem som är på väg att, eller redan har, förlorat kontrollen över sitt narkotikabruk.


Falun fredagen den 8 september 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: