söndag 10 september 2023

I svinpestens förlängning

 .

Som jag skrev i ett annat inlägg här på bloggen har inte den afrikanska svinpesten uppstått i Fagersta-trakten. Den har länge funnits i ett flertal grannländer till Sverige utan att myndigheterna har brytt sig om att vidta några åtgärder för att förhindra att den söker sig till Sverige. Den finns bland annat i Estland, Lettland, Litauen, Ryssland, Polen och Tyskland, varifrån smittan fortsätter att vandra in till Sverige. I Danmark finns inga, eller nästan inga, vildsvin för där fungerar myndigheterna.


I Sverige har man nu lagt död hand på 100.000 hektar i Västmanland och södra Dalarna, ungefär som man skulle kunna göra i Kommunistkina. Till vilken nytta, frågar man sig? I området finns mängder av bosättningar och samhällen. Det ska tydligen inte riskera att sprida svinpesten. Men ingen ska få gå in i skogen. Ingen jakt ska få bedrivas under två år. Ingen skogsavverkning ska få bedrivas.


Man frågar sig onekligen varför? Tror stadsbeduinerna i våra myndigheter att vildsvinen skiter uppe i träden? Det skulle i så fall kunna förklara de minst sagt motsägelsefulla reglerna.


I vart fall sysselsätter myndigheterna sig med fel saker. De trakasserar fattigt folk i skogsbygderna. Hur kan man över huvud taget bo på landsbygden om man inte får gå in i skogen? Och hur ska man kunna kontrollera att det efterlevs? Och finns det över huvud taget något risk för smittspridning om man går in i skogen? Det finns ju beprövade och enkla metoder för att förhindra sådan smittspridning. Vad är det för mening med att besluta om regler som saknar varje förankring i verkligheten och som inte heller går att övervaka att de efterlevs?


Man har nu lejt 25 jägare att jaga vildsvin på 100.000 hektar. Jag tycker att det låter befängt. 100.000 hektar är så mycket, vildsvin är så rörliga och 25 man är så lite, att inte ens om de får 10 år på sig kommer de att lyckas. Men det finns massor av jägare som i vanliga fall hade jagat på dessa marker. Om stadsbeduinerna hade begripit någonting skulle man låtit dessa jägare skjuta ned vildsvinsstammen i området. Då - kanske - det hade funnits en möjlighet att nå framgång.


De som begriper någonting inser naturligtvis genast att smittan är invandrad med människor från ett land som har svinpesten redan. Stadsbeduinerna i våra myndigheter tycks däremot tro att pesten uppfunnits i Fagersta. Nu kan det ju komma att visa sig att man lyckas kväva smittan med beslutade metoder, om man har en mycket stor portion tur. Men det är ju ganska tråkigt att måsta förlita sig på turen, när man har vidtagit så för befolkningen kostsamma åtgärder.


Det som verkligen borde ha gjorts för länge sedan och som forfarande behöver göras - det gör man inte. Det är att se till att inte smittan fortsätter att vandra in från våra grannländer. Man måste sätta stopp för fenomenet att man kommer in i landet med odecinficerade fordon och kläder samt med mat som kan vara smittbärare - i synnerhet om den som många gånger brukligt är, förtärs i skogen, efterlämnande rester i skogen.


Det går ju an att trakassera enkelt folk på landsbygden. Det klarar vilken stadsbeduin som helst. Men vad händer när smittan nästa gång ger sig till känna i Nacka-reservatet, i Ulriksdals Slottspark, i Sollentuna eller i Åkersberga? 


Blir det samma regler då?


Falun söndagen den 10 september 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: