tisdag 12 september 2023

Varför slaktas tamgrisarna i ”smittade zonen”?

 .

Karl Ståhl - Statepizootolog eller Mytomankonsult?

Under måndagen tillkännagavs att det finns fem, eller sex, grisgårdar, med 120 grisar i ”smittade zonen” i Västmanland. Uppgifterna varierar lite. De ska nu slaktas.


Men, varför ska tamgrisarna slaktas, om de nu är friska menar jag? De springer ju inte runt och sprider smitta i skogarna. De kan även lätt och billigt förses med ett extra elstängsel, lite utanför det ordinarie, som separerar vildsvin och tamgrisar. Sådana stängsel sätts upp och tas ned varje dag i jordbruket.


Den Afrikanska Svinpesten har kort inkubationstid och är hundra procent dödlig, så det borde vara ganska lätt att hålla reda på om besättningen är smittad eller inte.


Om besättningen finns kvar i livet kan den med fördel användas som åtel. Jägare som av olika skäl kan ha svårt att röra sig i skogarna, kan med fördel passa på vildsvin i närheten av tamgrisarna, om man inte har så bråttom att slakta dem.


Är det månntro så enkelt att man tänker slakta tamgrisarna för deras ägare enbart för att fostra Kreti & Pleti, så att de inte dräller omkring i skogarna? Ett sätt att fostra krismedvetandet på tamgrisarnas ägares bekostnad? Eller bara ett sätt att dölja att hela förbudszonen är ett påhitt för att komma åt Karl Hedin.


Falun tisdagen den 12 september 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: