lördag 9 september 2023

Förklaringen till den enorma Lundinutredningen?

 .

När nazisterna ställdes inför rätta i Nürnberg efter Andra Världskriget stod segrarmakterna inför ett antal praktiska problem, vilka sannolikt påtagligt förlängde processen. Bland annat skulle allt filmas och ljudupptagningar skulle göras, med den tidens teknik. Många språk förekom under processen vilket även med skickliga tolkar måste ha förlängt processen avsevärt eftersom även domstolen bestod av folk med olika språklig bakgrund.


Under kriget hade oerhörda mängder nidingsdåd utförts och stora delar av världsdelen hade ödelagts. Ändå åtgår det minst 20 gånger längre tid för att tröska den rimligen mycket begränsade Lundin-utredningen, än vad som behövdes vid Nürnberg-processen. Det här stämmer inte. Här ligger en gravad hund, som Reefat El Sayed skulle ha uttryckt saken.


Det måste finnas en förklaring som är begriplig. En teori som kastats fram är att hela upplägget har skräddarsytts för att Tomas Bodström ska få fakturera maximalt för sin insats som målsägandebiträde, så att han håller sig med knark under överskådlig tid.


Vi vet sedan tidigare att ledande socialdemokrater inte sällan har svårt att hålla sig borta från narkotika och narkotika-affärer. Bodström har ju varit på exklusiva avgiftningar i USA, vilka sannolikt har betalats av svenska skattebetalare. Men det intryck jag har fått, och som man alltjämt får när man ser honom, är att de exklusiva avgiftningskurerna har varit mycket måttligt framgångsrika. Jag tycker faktiskt att han ser ganska nedgången ut.


Det är inte konstigt att Sverige har stora och växande problem med narkotikamissbruk. Hur många länder kan ståta med att ha haft en narkoman som justitieminister? Det är nog ganska svårslaget och det är ju ganska uppenbart att han inte var ensam om problemet i sosseministären. Det är ju också uppenbart att missbruket har bitit sig fast även i senare sossebesättningar. Varför skulle det annars bli sådan speed på twittrandet mellan varven?


Det är ju svårt att veta helt säkert, men i brist på bättre erbjuder det åtminstone en rimlig delförklaring.


Rent spekulativt kan man ju misstänka att åklagarna också gärna tröskar Lundin-processen istället för att riskera att hamna på svenska narkotikamål. Folkrättsbrott är ju säkert mycket högre status i än narkomanmord eller langning och det är säkert en ganska lugn och behaglig tillvaro för åklagarna. Det lär i alla fall inte bli några bomber i brevlådan och hot mot familjen, vilket man genast riskerar om man inte slipper ifrån de svenska knarkmålen. Så det är nog en ganska kvalificerad gissning att inte åklagaren bär på något stort önskemål om snabb framdrift. Hellre då tröska Lundin i domstolen resten av livet.


Vi kan nog se fram emot långa gripande vittnesmål från mängder av bybor, men förhoppningsvis bara från Syd-Sudan. På två och ett halvt år hinner man nog tröska många pratglada vittnesmål. Men vilket bevisvärde har de i ett mål mellan politrukerna och Lundin Oil? Jag tillåter mig att vara skeptisk.


Hur är det då med Lundin Oil?


Carl Bildt, som satt i Lundins styrelse, ska höras, men bara som vittne. Han är inte åtalad. Det luktar också politiskt mygel lång väg.


Är Lundin med i det politiska apspelet och håller god min i elakt spel, eller har han blivit ”kidnappad” under hot? Han verkar ju måttligt road av sossepackets juridiska apkonster. Vem skulle för övrigt inte vara det i hans situation?


Jag är benägen att tro att Lundin är ett utpressningsoffer. Utpressad av det svenska rättsväsendet. Jajamän, det säger mycket om tillståndet i riket. Och nedåt fortsätter det - med god fart!


Falun lördagen den 9 september 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: