lördag 9 september 2023

Häxprocessen mot Lundins

 .

I vår relativa närhet har vi en gangsterstat vilken bedriver anfallskrig mot ett grannland. Oklart för mig hur många döda så här långt, men jag skulle bli förvånad om inte 100.000 redan har överskridits. Därutöver är de materiella och infrastrukturella skadorna enorma. Men det räcker inte med det. Rättsväsendet i Ryssland är helt politiserat och kriminellt. Landet uppskattas ha en halv miljon fångar av vilka en okänd, men sannolikt aktningsvärd andel är politiska. Framstående företagare hemmahörande i landet dör under mystiska förhållanden i dussintal, runt om i världen. Svenska banksters har tvättat pengar åt landets maffia med den kriminella statsledningen i spetsen. Sannolikt pågår detta alltjämt, eftersom inget räfst och rättarting ägt rum i Sverige. Det brukar inte ske i Sverige där banksters vanligtvis kan köpa sig fria från påföljd för sina brott. Från detta Ryssland - som är i blockad från merparten av de demokratiska länder som finns i vår närhet, importerar Sverige olja och gas. Enda problemet med detta är för den svenska nomenklaturan hur man ska kunna dölja importen.


Sannolikt för att kunna hålla det demokratiska skenet uppe och rikta om allmänhetens uppmärksamhet samt förmodligen även för att tillgodose önskemål från maffiaintressen, har det svenska ”rättsväsendet” inlett en skådeprocess mot Lundin Oil för påstådda folkrättsbrott som Lundin påstås ha begått för ett flertal decennier sedan i ett land i Afrika, Syd-Sudan, vilket inte var i blockad samt i vilket land företaget eller dess representanter inte var vare sig statsledning, polis, rättsväsende eller militär. Processen beräknas pågå i två och ett halvt år. Det är en mycket lång tid i en människas liv att sitta i domstol på de anklagades bänk, i synnerhet som vi har oskuldspresumption i Sverige. Den som anklagas ska betraktas som oskyldig tills motsatsen har beslutats i domstol. Sedan kan förmodligen processen fortsätta i högre instans och tidsåtgången där vet vi naturligtvis mycket lite om. Konsekvensen av en sådan vidlyftigt och hänsynslöst bedriven rättsprocess blir att den anklagade i praktiken blir straffad och berövad all ära och redlighet även om domstolarna senare frikänner honom. De åtgärderna och deras konsekvenser för den anklagade kan aldrig göras ogjorda i efterhand. Så här går det upplysningsvis inte till i en rättsstat. Men det går till så här i en skurkstat som exempelvis Ryssland som våra banksters och vår nomenklatura alltjämt har ett mycket nära samarbete med.


Låt oss jämföra med efterspelet till Andra Världskriget, som i Europa pågick mellan 1 september 1939 och 2 september 1945. Under kriget ödelades nästan hela Europa, utom Sverige, vars socialdemokrati och andra samarbetade nära med Hitler-Tyskland, dödades uppskattningsvis mellan 40 och 72 miljoner människor, vara ca 10 miljoner utrotades i koncentrationsläger. Det mänskliga lidandet trotsar all beskrivning.


Efter kriget avhöll segrarmakterna ett flertal rättegångar om krigsbrott och brott mot mänskligheten i Nürnberg, i Tyskland. Framför allt en av dem, som innebar att den högsta nazistiska nomenklaturan ställdes till svars brukar kallas ”Nürnberg-processen”. I den ställdes inte mindre än 24 av Nazitysklands högsta militära och politiska dignitärer till svars. 12 av de åtalade dömdes till döden. Merparten av de övriga fick långa fängelsestraff, några av dem livstid. För att sätta in Lundinprocessen i ett vettigt sammanhang måste nämnas att Nürnberg-processen varade mellan 20 november 1945 och 1 oktober 1946, det vill säga i 10 månader och 12 dagar. Den nu aktuella Lundinprocessen är beräknad att vara två och ett halvt år, i första instans, det vill säga mer än dubbelt så lång tid som Nürnberg-processen, vilket naturligtvis är helt groteskt.


I praktiken har dessutom Lundin-processen, ur de anklagades perspektiv, redan pågått i decennier utan att ha nått domstolen. Den samlade bilden innebär att hanteringen av Lundin-processen svårligen kan betecknas som något annat än statsterrorism.


I en demokrati och en rättsstat får inte rättsväsendet tillåta sig att förfalla till att bli en mycket grövre brottsling än de som ska prövas av domstolen, men så är det nu. Här måste det svenska rättsväsendet, för att ens bevara ett uns av vad som återstår av dess forna anseende, dra i nödbromsen. Lundin-processen bör pausas eller helt återkallas och materialet såväl som åtalspunkterna bör arbetas om så att processen kan framstå som proportionerligt och rimligt hanterad i någon annans ögon än Vladimir Putins. Det här övergreppet är så grovt att det inte rimligen kan sluta på annat sätt än att de åklagare som är inblandade och de andra personer som agerat i det fördolda, avskedas och tillåts skaka galler under inte obetydlig tid. 


Sveriges anseende som demokrati och rättsstat ligger i vågskålen. Vad ska vågen tillåtas visa om situationen i Sverige?


Falun lördagen den 9 september 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: