måndag 25 september 2023

Taxi-mordet utanför Enköping

 .

Fem ungdomar, fyra pojkar och en flicka, åtalas för mordet på taxiföraren som hittades hängd i Hjälstavikens Naturreservat. Föga förvånande är bakgrunden, enligt åtalet, att taxiföraren ska ha våldtagit flickan.


Obetydligt mer förvånande drar Transportstyrelsen nu in behörigheten för 36 taxiförare inblandade i sexbrott.


Det vi ser är konsekvensen av en samhällskollaps.


Den tar sig uttryck som


att inte ett ord skrivs om förarnas bakgrund i media - åtminstone inte än. Den frågan borde behandlas i offentligheten vare sig bakgrunden är den ena eller den andra,


att grova brottslingar - till och med mördare - döms till helt obetydliga låtsasstraff på anstalter var de är fria att göra vad de vill och att komma och gå som de vill, tills de åter släpps ut, eller själv bestämmer sig för att lämna, för att mörda och våldta som det behagar dem. Ofta föranlett av att de är unga. Enligt den svenska rättsordningen behöver medborgarna inte skyddas mot unga mördare.


Det är en gammal sanning att om domstolarna inte upprätthåller rättsordningen och polisen inte upprätthåller våldsmonopolet så kommer någon annan att göra det.


Självfallet leder rättsapparatens förfall till att vi får en lynchjustis istället. Det är nog bättre än ingen justis alls? Men risken är betydande för att oskyldiga drabbas istället för de verkligt skyldiga. Ytterst drabbas eller mördas de dock av ett korrupt och dysfunktionellt rättsväsende och en dito ordningsmakts underlåtenhet att sköta sitt arbete.


Var och en kan naturligtvis räkna ut att brottsligheten får fortgå bland annat för att funktionärer - och politiker - drar nytta av brottssyndikatens verksamhet i form av avkastning, mutor och fria drogleveranser.


Falun måndagen den 25 september 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: