torsdag 28 september 2023

Statsepizootologen och svinpesten

.

Det här ska statsepizootologen göra enligt SVA:s hemsida (Statens Veterinärmedicinska Anstalt):



Så verkar det inte ha fungerat. Snarare verkar statsepizootologen ha varit så upptagen av att spegla sig själv att svinpesten passerat helt under statsepizootologens radar, eller ska vi säga under spegeln?


- Spegel, spegel på väggen där, säg vem som viktigast i riket är…


Uppenbarligen har uppfattningen bland vederbörande varit att arbetet är onödigt, att smittsskyddsarbetet är ett självspelande piano som inte kräver mer arbetsinsats än att orka lyfta lönen. I och för sig säkert en arbetsuppgift som kräver sin man.


Alla våra grannländer - utom Norge och Finland - hemsöks av svinpesten. Men i Sverige står alla gränser öppna. Inte ett finger lyfts för att hindra att smittan tar sig in i landet med fordon, kläder, skor och livsmedel.


Den resurs som statsepizootologen skulle kunna utgöra används istället för att hjälpa varg-fanatikerna att hämnas på Karl Hedin och som en sidovinst terrorisera befolkningen i det ”smittade” området. Smittat av vadå? Smittat av Karl Hedin tycks det vara. Småfolket har fått sina tamsvin slaktade helt i onödan. Smittospridningsrisken via dem har i de flesta eller möjligen alla fall varit noll eller nästan noll. Djuren var ju stängslade. De sprang inte runt i skogarna och spred smitta. Att ta död på dem var närmast liktydigt med ett utslag av statsterrorism. 


Det mesta talar för att åtgärden vidtogs för att rikta bort fokus från att SVA genom sina tillkortakommanden bjudit in svinpesten till Sverige och alltjämt bjuder in den. Det är inte tamsvinen i Västmanland som tagit hit svinpesten. Det är SVA som inte tillfört mer på smittskyddsområdet än vilken fågelskrämma som helst kunde ha gjort. Fågelskrämman skulle dessutom ha varit mycket billigare.


Statsepizootolog i arbete
Statsepizootolog i arbete

Nu kommer det dessutom fram att inte bara gränspassager passerat under SVA:s radar. Även landets soptippar tycks frekvent fungera som restaurang för vildsvin utan att någon har gjort något åt saken eller ens begripit att göra något. Den stolta och nästan pompösa självbilden som utmålas på SVA:s hemsida börjar alltmer påminna om inbilska och substanslösa floskler.


Hade det här skett i USA skulle man omedelbart sparkat statsepizootologen - och kanske fler - och ersatt honom med den nyss nämnda fågelskrämman. Den gör visserligen inte heller någon nytta, men den blir mycket billigare.


Vi kan förmodligen plocka upp vem som helst från gatan, om personen kan engelska, och skicka vederbörande till Australien för att praktisera i Tullen under tre veckors tid. Därefter kommer personen - vem som helst - utan förkunskaper att vida överträffa den svenska statsepizootologen kompetensmässigt.


Nog behöver den beskrivning och rekryteringsprocess inom SVA som lett fram till dagens situation granskas.


Falun torsdagen den 28 september 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: