söndag 10 september 2023

Den Afrikanska Svinpesten

 .

Sent ska syndaren vakna, heter det.


Det blir intressant att den närmaste tiden följa offentliggörandet av provsvaren från döda eller sjuka vildsvin i landet.


Den offentliga arbetshypotesen är att svinpesten kommer från en misskött tipp i Fagersta och ingen annanstans ifrån. Så kan det naturligtvis vara, men jag tror inte att vi ska ta det för givet. Det finns andra förklaringar som är mer troliga. Att pesten skulle råka härröra från en tipp i Fagersta vore rena bingovinsten för de flesta. Det finns dock frågor kring detta: Hur vet man att smittan kommer från tippen och inte från någon annan plats i trakten? Hur har svinpesten sökt sig till just denna tipp i Fagersta?


Jag vill mena att det är troligt att pesten har kommit till Sverige med turister eller bärplockare från något av flera länder i Europa som har svinpesten spridd sedan tidigare. De har ofta livsmedel med sig hemifrån, de lagar mat i skogen och de lämnar resterna där, för vildsvinen att kalasa på.


Det är möjligt att det inte skulle gått att hindra den afrikanska svinpestens etablering och spridning i Sverige. Men det hade varit klädsamt om de som är välavlönade, som har låga prestationskrav på sig och som ska sköta sådana här frågor åtminstone hade försökt. Jämför gärna med hur Australien och andra länder förhåller sig till medhavda livsmedel för att skydda den egna faunan och floran.


Att man i Västmanland drämmer till med drakoniska regler antyder att man möjligen vet bättre än vad man framför offentligt. Det tyder också på att man inte har förstått skillnaden mellan Sverige och de andra länder som har använt sig av liknande metoder. De har nämligen ingen allemansrätt. Det är ännu en omständighet som talar för att svinpesten finns här därför att höga vederbörande har sovit på jobbet, möjligen utan att begripa bättre.


Jag tror mycket lite på de drakoniska reglerna som nu införs i Västmanland. Det är naturligtvis mycket lyckosamt om de visar sig verksamma. Men det är förmodligen helt fel kurs och har förmodligen mest tillkommit för att media och allmänhet ska glömma bort att frågan är misskött. Det riskerar att bli så, att medicinen gör större skada än sjukan. Det man bör göra istället är att låta samhället, allmänheten, näringarna och friluftslivet leva på som vanligt, men utbilda befolkningen, i synnerhet på landsbygden verksamma och boende. 


Det finns en påtaglig risk för att fokus nu läggs på Västmanland och Fagerstatippen och att importen av svinpesten från redan smittade länder samtidigt fortsätter. Det som bör göras är att sätta stopp för besökares privatimport av livsmedel från redan pestdrabbade länder och att sanera deras utrustning vid - eller hellre före - ankomst till Sverige.


Falun söndagen den 10 september 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: