lördag 9 september 2023

Svamligt runt Fagersta

.

Ett område öster och sydöst om Fagersta är åter i centrum för de svenska stollerierna. Det är inte många år sedan vårt dysfunktionella brandväsende och civilförsvar försökte bränna upp hela Västmanland och utgick från ungefär samma område.


Nu är det - så vitt det ännu går att förstå - en soptipp som är vanskött och som inte åtgärdats trots tips från allmänheten redan för flera år sedan, om att vildsvinen använder tippen som restaurang. Men tydligen resulterade allmänhetens iakttagelser inte i några åtgärder. Förklaringen till det är sannolikt inte illvilja eller ondska utan kompetensbrist. Offentlig verksamhet i Sverige påminner inte sällan om en blind som leder en blind. Att det är så beror sannolikt till stor del på att all offentlig verksamhet i Sverige är skyddad från rättsliga påföljder. För privat verksamhet gäller motsatsen. Den senare är ofta rättslös mot övergrepp från det allmänna. Även ur den aspekten påminner afrikanska svinpest-skandalen om ovan nämnda bränder, vilka skamlöst skylldes på en markberedningsentreprenör när orsaken var brandväsendets obegränsade klanterier och vårdslösa hantering av bränderna, när de ännu var små och hanterliga.


Nu vet vi inte ännu - och kanske får vi aldrig veta - om svinpesten verkligen kommer från den misskötta tippen. Men det räcker som förklaring och kan vara bekvämt att peka på. Särskilt bekvämt är det om den kan skyllas på ett privat företag. Det har också en rehabiliterande aura över sig. Den offentliga sektorn har identifierat problemet och är på väg att lösa det. Och visst, pesten kan komma från tippen, särskilt om den visar sig vara privatägd. Men problemet är egentligen att pesten lika gärna kan komma var som helst ifrån.


Den afrikanska svinpesten finns idag i Tyskland, Italien, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Rumänien, Bulgarien, Ungern och Ryssland. Det innebär att den pest som nu finns öster och sydöst om Fagersta kan komma från vilken besökare som helst - turist eller bärplockare - från något av dessa länder. Det bombsäkra utpekandet av tippen i Fagersta är mest ett sätt för myndigheterna att spackla igen skadorna i sin fasad och reparera sin image.


Motsvarande gäller för den totala avlysning av skogen som nu är proklamerad och som faktiskt är ganska svamlig och dessutom är direkt kontraproduktiv. Den är alldeles för långt gående - helt i onödan - och den är ett övergrepp på oskyldiga människor.


Det man inte ska göra nu är att hindra människor från att röra sig i sin och andras skogar. 


Det man ska göra nu är att ta hjälp av allmänheten genom att lära dem hur de ska bete sig i skogen.


Avlysningen av skogen är myndigheternas sätt att lägga ut en rökridå och skydda sig själva från allmänhetens insikt i att den Afrikanska Svinpesten sprider sig i Sverige för att myndigheterna åter igen har sovit på jobbet. Man har inte hanterat den nämnda tippen trots allmänhetens påpekanden och man har inte hanterat problemet med tillresta personer, främst bärplockare och turister, från länder som redan har pesten spridd.


Det som nu pågår i skogarna är ett övergrepp mot befolkningen för att skydda oduglingar från ansvar från sina tillkortakommanden. Den offentliga sektorn har ställt till det igen och försöker sopa igen spåren.


Falun lördagen den 9 september 2023

Mikael Styrman

. 

Inga kommentarer: