lördag 30 september 2023

Gör inte som jag gör…

.

… gör som jag säger.


Denna, ofta i skämtsam ton framförda devis speglar svensk kriminalpolitik mycket väl och talar också om varför de nu föreslagna åtgärderna kommer att misslyckas eller möjligen lyckas, men bara i begränsad utsträckning.


Den skenande kriminaliteten emanerar i mycket stor utsträckning till legala och illegala invandrare i första eller senare generation. Flertalet kommer från dysfunktionella länder och just det förhållandet torde inte sällan vara en utlösande faktor bakom deras emigration. Det är vana vid att identifiera korruption och kriminalitet i högre samhällslager och den offentliga förvaltningen. De är också, menar jag, inte lika benägna som svenskarna att låta sig bedras eller att förneka kriminalitetens existens i den offentliga förvaltningen.


Detta har en avgörande betydelse för hur många av dem väljer att låta sig integreras i det svenska samhället. De kommer ju från länder där man inte sällan tvingas försvara sin rätt till överlevnad med vapen i hand och de har ofta tvingats göra så i generationer.


Med detta sagt har de signaler som skickas ut från vår ofta dysfunktionella offentliga förvaltning i mycket hög grad skapat den brottslighet som nu skenar. Den beror inte så mycket på kriminella invandrare som på obekämpad kriminalitet i den svenska nomenklaturan. Om exempelvis kommuner stjäl och driver narkotikalangning, varför skulle då inte medborgarna göra likadant? Om polisen på hög nivå är korrupt - varför ska de respekteras av medborgarna? Tjuv som tjuv, om än i uniform.


Medan svenskarna, likt grodan, sitter kvar i det allt varmare vattnet och låter sig rånas av allt kriminellare politiker och tjänstemän är nysvenskarna som kommer till Sverige med förhållandevis friska ögon mycket måttligt roade av att låta sig styras av regler som bara gäller folket, men undantar högre samhällsklasser.


De metoder som nysvenskarna avvänder är osvenska. Men att de inte stillsamt låter sig plundras är absolut inte bara av ondo. Om svenskarna hade lite mer av nysvenskarnas egenskaper skulle vi förmodligen inte ha någon skenande kriminalitet i Sverige. Men när vi som nu har blandmissbrukande högt uppsatta domare som verkställer justitiemord i parti och minut samt ostraffat våldtar svagare personer som kommer i deras väg, poliser som utför beställningsmord och gömmer undan liken utan följdverkningar och politiker som nyttjar en delvis gravt korrupt poliskår för att mörda obekväma konstnärer för att behaga för politikerna viktiga väljargrupper - vad är då annat att vänta än en skenande kriminalitet? Att de är nyanlända är inte nödvändigtvis liktydigt med att de är blinda och dumma i huvudet. Ofta är de nog mer intellektuellt högstående än de svenskar som vanligtvis ser ned på dem, om än deras metoder inte alltid är så finslipade.


Integrationen handlar inte bara om antalet ungdomsgårdar i utsatta områden. Problemet är mycket djupare än så. Människor som tar sig över nästan halva jordklotet för att komma hit är för jagstarka för att låta sig plundras av en administration som inte präglas av vare sig hederlighet, snille eller smak.


Det heter att ”armod fördras med jämnmod, om det delas av alla”. Så är det nog med lag och ordning också. Det är inte hållbart att tro att lag och ordning ska respekteras av befolkningen, men inte beröra nomenklaturan och lagstiftarna själva.


Därför kommer de åtgärder som nu ska genomföras att misslyckas. Trappor städas uppifrån. Så även korrupta administrationer. Ta itu med kriminaliteten inom politik, administration, polis och rättsväsende så blir det lättare att få stöd för lag och ordning hos befolkningen.


Falun lördagen den 30 september 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: