söndag 10 september 2023

Den Svenska Myndighetspesten är nog ett större hot

 .

Den Afrikanska Svinpesten i all ära, men den Svenska Myndighetspesten är nog ett större hot mot Sverige.


Myndigheterna har stängt 100.000 hektar i Västmanland och södra Dalarna på obestämd tid. Det är en så ingripande åtgärd att den har kraften att driva människor från gård och grund och det sker förmodligen helt i onödan.

Det finns dessutom i stort sett ingenting som talar för att det kommer att lösa problemet med svinpesten.


Problemet är i grunden att myndigheterna inte har skött sitt arbete. Trots att det varit känt att den Afrikanska Svinpesten härjar i några av våra grannländer och trots att vi har specialmyndigheter som ska sköta frågorna, har inga åtgärder vidtagits för att skydda svenska näringar från pestens verkningar. Inte ens nu när myndigheternas tillkortakommanden har bjudit in pesten vill man göra något åt saken, utan väljer istället att göra ont värre.


Det saknas så vitt jag vet lättillgängliga uppgifter om hur många svingårdarna är i det 100.000 hektar stora området som nu är avlyst. Men det vore förstås en enkel sak för en kompetent journalist att ta reda på. Svingårdarna är förmodligen så få att det är bättre samhällsekonomi att inhägna de grisgårdar som finns i området, för att skydda dem mot vildsvin och smitta. Det är statens tjänstemän som har varit försumliga. Det är därför rimligt att staten bär kostnaden för att skydda gårdarna.


Det här lallandet i det avlysta området i Västmanland kommer förmodligen inte att göra mycket nytta. Men det har potentialen att göra oerhört mycket skada.


Det som behöver ske är inte att ödelägga svenskt näringsliv. Det är istället att lyfta sig i nacken, upp ur oduglighetens träsk och stänga gränserna mot smittan. Den har nämligen inte uppstått i Fagersta. Den har bara visat sig där först.


Eftersom det nu är så, att smittan inte har uppstått i Fagersta utan är invandrad, betyder det att den redan kan finnas på fler ställen i Sverige och snart - om man inte vidtar adekvata åtgärder - garanterat kommer att finnas på fler ställen. Hur många sådana här områden avser då våra myndigheter ödelägga utan att det kan förväntas förbättra situationen? 


Ska hela Sverige stängas i flera år, eller hur långt ska dårskapen tillåtas sträcka sig?


Falun söndagen den 10 september 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: