fredag 1 september 2023

Den som gräver en grop åt andra..

.

..faller ofta själv däri, lyder ett gammalt ordspråk.


Uppdaterad 1/9 kl 19:58.


Kanske är det just det som har hänt, när Nobelstiftelsen motvilligt bjudit Jimmie Åkesson till Nobelfesten och samtidigt bjudit Rysslands, Belarus och Irans ambassadörer. Nobelstiftelsen försöker nu något överraskade att rädda ansiktet genom att påtala att de tre ambassadörerna endast är bjudna till prisutdelningen och inte alls till festen. Det råder dock inget tvivel om att beteendet är, som Jimmie Åkesson själv uttryckte saken, en bjudning av honom med armbågen. Det är ju uppenbart att syftet är att sylta ihop SD med Ryssland, Belarus och Iran.


Den ganska krystade formuleringen som Nobelstiftelsen åberopade som förklaring till sin nya policy bekräftar nog att det handlar om en gemen elakhet. Det behöver man inte tvivla på. Nobelstiftelsen har länge mobbat Jimmie Åkesson. Man kan tycka att det är märkligt att Nobelstiftelsen ännu i denna dag agerar på det sättet. Det som är intressant med det här agerandet är inte OM det var en planerad och gemen elakhet. Det är istället VARFÖR det sker? Kanske också frågan om VILKA som varit invigda?


Mest troligt är det här inget som ljushuvudena på Nobelstiftelsen har tänkt ut själva. Jag skulle tro att detta har varit i säck innan det kommit i påse. Frågan är i så fall: 


- Vems säck?


Normalt skulle man i en sådan här situation misstänka Magdalena Andersson, Morgan Johansson eller någon annan socialdemokratisk ränksmidare. De skulle nog inte dra sig för att hitta på sådana elakheter, trängda som de är av vikande stöd. Men jag måste säga jag är tveksam till att sådana erfarna ränksmidare skulle visa sig vara så omusikaliska, eller rent ut sagt klumpiga, att de inte skulle inse vilka konsekvenserna skulle bli. Möjligen då med undantag för Morgan? Hans manipulerande av senaste riksdagsvalet imponerar ju inte precis.


Vem som ligger bakom hade vi förmodligen kunnat se efter ett tag,  på Nobelstiftelsens ledamöters karriärutveckling, hade operationen lyckats. Men nu när påhittet så att säga exploderat i ansiktet på dem lär det inte komma att synas lika lätt.


Men den självklart misstänkte skulle förstås vara Putin själv, i någon form, direkt eller indirekt. I så fall är huvudskälet att börja rehabilitera Ryssland, Belarus och Iran internationellt. Kränkningen mot Jimmie Åkesson och SD är då förmodligen en sidovinst, som dock passar väl in i bilden utifrån Nobelstiftelsens agerande tidigare år, men inte varit kärnfrågan. Det kan ju aldrig uteslutas att en rundlig personlig bonus har ställts i utsikt och har skapat ett tunnelseende i Nobelstiftelsen som gjorde att ”man inte såg det här komma…” 


Det finns förstås andra att misstänka. Kanske finns det någon som har ett tydligt intresse av att normalisera relationerna till framför allt Ryssland, men även Iran, för att få igång affärerna? Även om svenska krafter svarat för fotarbetet kan initiativet ha kommit från ryskt håll. Ryssland, eller dåvarande Sovjetunionen, har spelat en central roll förr, när stora svenska förmögenheter plundrats eller som nu snarare sjanghajats. Även då arbetade svenska och ryska intressen tätt tillsammans.


Det är en gammal sanning att Nobels förmögenhet och prisets internationella anseende gör institutionen och dess funktionärer till självklara måltavlor på vår oligopoliserade finansmarknad. Det är ju även känt sedan tidigare att Nobelstiftelsen kunnat agera på sätt som inneburit att stiftelsen uppvisat större lojalitet gentemot andra svenska finansiella intressen än mot Alfred Nobels testamente.


Nobelstiftelsen har nu lyckats klanta till det och de har valt(?) att skada sin huvudman, alternativt att de inte har begripit att det kommer att bli konsekvensen av deras agerande. För övrigt är det ju inte bara Nobelstiftelsen som skadats. Den svenska internationella präktighetens självbild har också fått sig en törn. Hur förvånade omvärlden är över det här är väl inte så lätt att veta. Sverige har ju svajat förr. Men många kan nog ha ganska roligt åt det, på de uppblåsta svenskarnas bekostnad. Långt ifrån alla har glömt att Sverige blev rikt genom sitt samarbete med de tyska nazisterna, medan alla andra blev fattiga - de som överlevde vill säga.


Falun fredagen den 1 september 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: